Fotografieadvies: wanneer kan je dit het beste negeren?

Fout fotografieadvies: 3 voorbeelden

Aimée van Vuuren 1394
Als fotograaf wil je natuurlijk graag op de hoogte gehouden worden door middel van fotografieadvies over hoe je mooiere foto’s kan maken. Hoewel het advies vaak logisch in de oren klinkt, zit er meestal een addertje onder het gras. Hier 3 voorbeelden van fout fotografieadvies die het meest voorkomen.

Fout fotografieadvies 1: Hoe duurder de camera, des de mooier de foto’s

Het fotografieadvies dat het meest voorkomt onder fotografen is dat duurdere camera’s de investering waard zijn. Ze maken immers mooiere foto’s. Er komen steeds nieuwere, verbeterde maar tevens ook duurdere versies van camera’s op de markt. Dit hoeft echter niet gelijk te betekenen dat de foto’s daarmee ook mooier worden. De juiste kennis en techniek van de fotograaf is het belangrijkste, de camera maakt uiteindelijk alleen de foto.

fotografieadvies fout verkeerd fotografie advies wanneer niet meegaan

Lees ook het volgende artikel over fotografieadvies: Waarom je niet altijd naar andere fotografen moet luisteren

Wat wel waar is, is dat bij duurdere camera’s de mogelijkheden groter zijn. De professionals onder de fotografen weten vaak hoe ze alles uit deze camera kunnen halen, wat resulteert in mooiere foto’s. De vernieuwde, vaak duurdere modellen hebben onder andere snellere sluitertijd mogelijkheden, meer focuspunten en grotere sensoren.

Een duurdere camera betekent dus niet gelijk dat de foto’s mooier worden. Alles begint bij goede kennis over het gebruik van een camera, hiermee maak je de mooiste foto’s.

Fout fotografieadvies 2: Door veel foto’s te maken zal er altijd wel een goede foto tussen zitten

Het tweede meest voorkomend fotografieadvies luidt dat een grotere hoeveelheid foto’s  de kans vergroot op een goede foto. Het is waar dat de kans groter is dat er een goede, representatieve foto tussen zit als je er veel hebt gemaakt. Vooral tijdens foto’s maken van bewegende objecten is het gebruikelijk om meerdere foto’s achter elkaar te maken om elk moment vast te kunnen leggen.  Dit geldt echter alleen als je ook de juiste instellingen hebt gebruikt.

Mocht je een artikel willen lezen met fotografie advies waar je wel wat aan hebt lees dan ook ons artikel over handige tips voor beginnende reisfotografen.

Mocht je de verkeerde instellingen hebben gebruikt, denk hierbij aan de verkeerde balans tussen de ISO, sluitertijd en het diafragma, dan zijn hoogstwaarschijnlijk alle foto’s die je hebt genomen onbruikbaar. Omdat je niet alle foto’s op locatie bekijkt, zal je er pas achter komen wanneer je de foto’s later gaat bekijken.

Fout fotografieadvies 3: Er is geen tot minimale voorbereiding nodig

Het derde meest voorkomend fotografieadvies is dat er geen tot minimale voorbereiding nodig is. De meest vervelende problemen waar je tegen aanloopt zonder voorbereiding is een lege batterij, een volle geheugenkaart en een onopgemerkte vieze lens. Het is daarom zeker van belang om goed voorbereid op pad te gaan.  

fotografieadvies fout verkeerd fotografie advies wanneer niet meegaan

Foto: Robert Owen Wahl

Het is handig om te zorgen voor voldoende stroom. Je kan er ook voor kiezen om een reservebatterij mee te nemen om te voorkomen dat je zonder stroom zit als de batterij sneller leeg is dan verwacht.

Een aantal extra geheugenkaartjes zijn ook essentieel als je van plan bent om veel foto’s te gaan maken. Het voorkomt het probleem dat je op locatie erachter komt dat je geheugen vol zit en je ter plekke foto’s moet gaan verwijderen.

Daarnaast is het belangrijk om de voorkant van de lens schoon te maken voor het maken van foto’s. Doe dit niet met een zakdoek of brillendoekje om kleine krasjes op de lens te voorkomen maar met een microvezel doekje. Door het goed schoonmaken van de lens voorkom je dat er stof, druppels of vlekken op de foto’s te zien zijn. Dit geldt voor zowel de lens als voor de filter en de sensor van de camera.

Je kan dus concluderen dat hoe logisch het fotografieadvies ook klinkt, het niet altijd waar hoeft te zijn. Als je dus fotografieadvies krijgt: ga er mee aan de slag om te kijken of het werkt. Als je er vervolgens achter komt dat het niet voor je werkt kan je het fotografieadvies naast je neerleggen.

Tags: fout fotografieadvies, fotografieadvies niet nuttig, meest voorkomend fotografieadvies

afbeelding van Aimée1

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée