Fotograferen in RAW: de voor- en nadelen
Laten we beginnen met de definitie. Het woord zegt het al: RAW, dus ruw. Een foto die in RAW is gemaakt, is eigenlijk het ruwe materiaal. Er worden geen bewerkingen toegepast net zoals bij een JPEG. Dit zorgt ervoor dat je foto in het hoogst mogelijke kwaliteit wordt geleverd. Ideaal eigenlijk.
Het verschil
Het verschil tussen RAW en JPEG is vrij groot. Vanuit een camera ziet een JPEG er beter uit, omdat de foto enigszins bewerkt is. Het bestand is eigenlijk al klaar en kan zo gebruikt worden. Bij RAW kun je nog verschillende kleur- en bleichtingswijzigingen doorvoeren. Bekijk het verschil hieronder.

Links is een RAW-bestand en rechts is een JPEG-bestand. Je ziet al snel verschil in kleur en licht. De RAW-foto is lichter dan de JPEG-foto, waardoor de omgeving beter zichtbaar is.
Voordelen
Omdat je bij een RAW-foto dus het ruwe materiaal hebt, behoudt je foto meer informatie dan een JPEG. Dit zorgt ervoor dat je al die informatie, die er nog is, nauweuriger kunt bewerken. Zonder kwaliteitsverlies kun je onder andere de witbalans aanpassen. Onder- en overbelichting zijn daarbij ook beter te verhelpen. Donkere delen van de foto kunnen aangepast worden zonder ruis en zelfs uit lichte delen kunnen nog details gehaald worden.
Nadelen
Ondanks dat de RAW functie eigenlijk ideaal is omdat je meer bewerkingsmogelijkheden hebt, zitten er ook nadelen aan vastgeknoopt. Zo is een RAW-bestand veel groter dan een JPEG, wat ervoor zorgt dat je geheugenkaart veel sneller vol raakt.Je kunt een RAW bestand niet zomaar op elke computer openen. Hiervoor zijn speciale programma’s voor, zoals Photoshop en Lightroom. Wil je ze wel overal openen en gebruiken, bewerk de foto’s dan eerst en zet ze dan om in JPEG. Door in RAW te fotograferen, raden wij jou wel aan om te leren hoe je foto’s bewerkt in Lightroom. Photoshop werkt prima voor het bewerken van deze foto’s, maar Lightroom haalt er net wat meer uit.
Wil je meer weten over het bewerken van RAW-bestanden? Lees dan deze artikelen voor basistips: