Auteursinbreuk zorgt voor misgelopen inkomsten fotografen

Fotografen lopen € 475 miljard euro mis door stelen afbeeldingen

Redactie digifoto Starter 2118
Volgens een recent onderzoek van Copytrack zijn er alleen al in 2018 2.5 biljoen afbeeldingen onrechtmatig gebruikt. De gestolen afbeeldingen hebben een gezamenlijke waarde van meer dan 475 miljard euro.

Stelen afbeeldingen wijdverspreid

Zoals fotografen maar al te goed weten is copyright inbreuk niet alleen wijdverspreid, maar ook vrijwel onmogelijk om aan te vechten. Uit een recent onderzoek van Copytrack bleek hoe groot de werkelijke schade is. Ze maakte een statistische analyse aan de hand van een steekproef van 12.000 gebruikersprofielen met betrekking tot auteursrechtsinbreuken tussen december 2017 en december 2018. Vervolgens extrapoleerden ze deze data om te komen tot het globale aantal van 2.5 miljard auteursrechtinbreuken per jaar. Creatievelingen lopen jaarlijks daarmee 475 miljard euro mis door het stelen van afbeeldingen.

Top 3 landen en continenten waar auteursrechtinbraak voorkomt

De top drie van continenten waarin het meeste inbreuken waren op auteursrecht waren Noord-Amerika, Europa en Azië, respectievelijk 33,9%, 31,4% en 29,38%. Als je de auteursrechtinbreuken per land bekijkt spant de Verenigde staten de kroon met 22,96%, gevolgd door Panama (6,76%) en China (6,57%).

Full HD beelden met een resolutie van 1920 x 1080 werden het meest zonder toestemming gebruikt. Het ongeautoriseerde gebruik betrof het vaakst afbeeldingen met verhoudingen van 3:2, 2:3 en 1:1, evenals resoluties van 640 x 400 en 800 x 800 pixels.

stelen afbeeldingen auteursinbreuk

Europa vecht tegen stelen afbeeldingen met artikel 13

Het grote aantal auteursrechtinbraken is duizelingwekkend. Europa probeert het stelen van afbeeldingen te stoppen met de aanname van artikel 13, waarmee niet de gebruiker, maar platforms aansprakelijk worden gesteld voor de misgelopen inkomsten. Het Europees Parlement heeft afgelopen week ingestemd met dit voorstel voor de richtlijn rondom auteursrecht. Als gebruikers auteursrechtelijk materiaal zonder toestemming uploaden op een platform zoals YouTube als Facebook dan worden de platforms hiervoor aansprakelijk gesteld. In de praktijk leidt dit tot een uploadfilter. Ondernemers in de creatieve sector krijgen op deze manier compensatie voor de verspreiding van hun werk.

Tegenstanders van artikel 13 geven aan dat dit het einde is van het vrije internet. Want hoe kan een uploadfilter het verschil zien tussen een auteursrechtinbraak en een citaat of parodie? Artikel 13 wordt dan ook door sommigen omschreven als de meme-killer. Het artikel laat geen ruimte voor ‘fair use’ van auteursrechtelijk materiaal. Auteursrechtinbraak is een groot maatschappelijk probleem, maar tegenstanders van artikel 13 zien de aanname van de wet niet als oplossing.

Wat vind jij? En welke oplossing zou jij voorstellen voor dit probleem? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Meer lezen

Lees nog meer opmerkelijk nieuws:
Televisieprogramma opgenomen met mobiele telefoon

Bruidsfotograaf die niet op komt dagen aangeklaagd voor € 12.500,-

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie