Museum Jan Cunen

Expositie Marie Cécile Thijs te zien in Oss

febeclipboard_106726 796
Museum Jan Cunen in Oss presenteert van 30 september 2018 tot en met 20 januari 2019 een overzichtstentoonstelling van werk van fotograaf Marie Cécile Thijs. In totaal kunnen er vijftig portretten en stillevens bewonderd worden in de expositie Tussen Hemel en Aarde. Daarnaast vindt ook de lancering van een nieuw fotoboek plaats tijdens deze tentoonstelling.

Marie Cécile Thijs neemt ons mee in haar wereld waar tijd en ruimte in zekere zin geen rol meer spelen. Een sprookjesachtig universum met zwevende vazen, levensechte eenhoorns, engelachtige personages en magische taferelen. Koninklijke katten met kroontjes kijken onverstoorbaar voor zich uit. Kinderen steken ongegeneerd hun tong uit of zijn bevroren in een heimelijke schreeuw. 

Expositie Tussen Hemel en Aarde

Met  precisie regisseert Marie Cécile Thijs haar surrealistische beelden, wat betreft licht en kleur velen doen denken aan het werk van de grote Hollandse meesters uit de 17e eeuw, maar hedendaags zijn in enscenering en uitstraling. Haar foto’s zijn herkenbaar door tegenstellingen. Ze zijn zowel verstild als krachtig en dynamisch, paradoxaal en tegelijkertijd vanzelfsprekend, absurdistisch in alle ernst. 

Tijd is voor de fotografe een onbekend begrip. In een daverende en serene stilte komt alles tot leven. Objecten krijgen een persoonlijkheid. Portretten worden stillevens en stillevens worden portretten. We kijken ernaar, maar zien een andere werkelijkheid. Zou er meer zijn tussen hemel en aarde?

Over de fotograaf: Marie Cécile Thijs

Marie Cécile Thijs (Heerlen, 1964) heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Zij begon een carriere als advocaat, maar verruilde twintig jaar geleden haar toga voor de fotocamera. Met een duidelijk herkenbare signatuur is een indrukwekkend oeuvre opgebouwd met bekende series als Human Angels, White Collar, Amazones, Horses, Majestic en Food Portraits.

Het werk van de fotograaf is gepresenteerd op kunstbeurzen als Art Miami, PAN Amsterdam en TEFAF Maastricht en op verschillende exposities in binnen- en buitenland. Verder is haar werk internationaal bekroond en opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, een aantal internationale musea en een groot aantal private verzamelaars. 

Meer informatie

De overzichttentoonstelling van Marie Cécile Thijs is van 30 september 2018 tot en met 20 januari 2019 te bezichtigen. Meer informatie, de openingstijden van het museum en toegangsprijzen vind je op de site van Museum Jan Cunen.