Inspiratie: fotograferen van grotten

Voor enthousiastelingen: Grotten fotograferen

Tieme Snijders 2868

In dit artikel leggen wij jou uit hoe je het beste grotten kunt fotograferen. Sommige zijn enkele vierkante meters groot, terwijl andere de grootte hebben van enkele voetbalvelden. Grotten, je vindt ze in Limburg, dichtbij huis. Maar over de hele wereld kun je ze aantreffen. Grote kans dus dat je de mogelijkheid niet wilt laten lopen om hier foto’s van te kunnen maken.

Gevaar

Grotten verkennen komt niet zonder gevaar. Weet waar je mee bezig bent. Zorg dat je zelf veilig bent, fotografie komt op plek twee.

Meenemen

Handig om mee te nemen op deze trip zijn natuurlijk voldoende batterijen, genoeg geheugenkaartjes en verlichting. Bedenk goed van tevoren welke soort verlichting je wilt gaan gebruiken en test de werking voor je op pad gaat. Het is handig om een statief of monopod bij je te hebben. In de meeste grotten is het namelijk redelijk donker, en ondanks je wellicht verlichting meeneemt, zal je toch met lange sluitertijden gaan werken.

Cave

En dan, aan de slag!

Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen en je bent zeker van je zaak kun je de camera uit de tas toveren. Het makkelijkst is om grotten te fotograferen met een super groothoek. Gebruik dan wel een kwalitatief goede lens, en geen lens met Fisheye aspiraties. Dit om vervorming zoveel mogelijk tegen te gaan. Op die manier heb je de meeste controle over de gewenste kadrering. Niet handig is om een primelens mee te nemen.

Bekijk de foto stairway to the cave van Kenneth Geldhof.