Een tweeluik of drieluik gebruiken om een verhaal te vertellen
Bedenk van tevoren dat je een tweeluik gaat maken
Ga op zoek naar een verhaal dat je in twee (of drie) foto’s kunt vertellen. Dat betekent dat je iets anders moet kijken dan wanneer je ‘slechts’ één foto zou maken. Kijk naar oorzaak en gevolg, maar ook naar dingen die esthetisch mooi bij elkaar passen. Probeer overeenkomsten te zoeken. Is één foto heel druk en gebeurt er veel, terwijl de ander minimalistisch is? Dan passen ze niet goed bij elkaar. Of is de ene foto veel mooier in zwart-wit en de ander juist mooi in kleur? Dan is het ook geen ideale tweeluik.
Combineer een groothoek foto met een close up
Een leuke manier om een tweeluik in elkaar te zetten is door de brandpuntsafstand af te wisselen. Door deze twee te combineren kun je een soort vraag-antwoord situatie creëren. De eerste, ruime foto schetst een situatie die de nieuwsgierigheid aanwakkert. Wat er precies aan de hand is, weten we nog niet. In de tweede foto, die veel dichterbij is, krijgen we dat antwoord. Door verschillende brandpuntsafstanden te gebruiken roep je eerst vraagtekens op bij de kijker: ‘wat gebeurt er?’, voordat je deze beantwoordt in je closeup.
Maak een tijdlijn
In tweeluiken zal dit meestal een voor-na foto zijn. Eerst zie je twee mensen rennen voor de trein, in de tweede foto zie je ze zitten. Je kunt hele eenvoudige scenario’s in deze vorm vangen, en door de foto’s te combineren maak je er een tijdlijn van. Vergelijk het met het vertellen van ‘en toen..’
Vorm
Je kunt makkelijk zelf tweeluiken maken in Photoshop, of met de software die veel fotoprint bedrijven op hun website gebruiken. Je moet wel over de vorm nadenken, bij voorkeur al tijdens het fotograferen. Heb je twee foto’s die samen een prachtig verhaal vertellen, maar is de één in landschap oriëntatie genomen en de ander portret? Dan zijn ze moeilijk te combineren en zul je sterk moeten croppen, waardoor je veel kwaliteit verliest. Hetzelfde geldt voor de aspect ratio. Kijk ook naar de vormen van je onderwerpen. Die hoeven natuurlijk niet hetzelfde te zijn, maar het is wel mooi als ze elkaar complimenteren. Evenals de kleuren. Mits je die gebruikt natuurlijk.
Gebruik meer-luiken
Het hoeft natuurlijk niet bij een tweeluik te blijven. Drieluiken en vierluiken werken eigenlijk op dezelfde manier. De vorm is dan nog belangrijker, het werkt het beste als die in alle foto’s overeenkomt. Zoek dus niet zomaar een aantal foto’s bij elkaar, maar maak ze met het idee om ze samen te gebruiken. De foto’s zullen associaties oproepen en dus een verhaal vertellen. Jij kiest wat dat verhaal is.