Een bruiloft fotograferen

Amy Schutte 846

Ben je gevraagd om een bruiloft te fotograferen? En sta je nu met knikkende knieën, want het is nogal wat: de mooiste dag van iemands leven vastleggen. Geen zorgen, we hebben tips!

Een bruiloft is één van de traditionele gelegenheden waar een fotograaf wordt ingehuurd. Iedereen wil immers foto’s van de mooie dag, om die te koesteren. Of je nu een hobby fotograaf bent die gevraagd is door vrienden, of een pro: met deze tips lukt het!

Communicatie voor de bruiloft

Om meteen maar even op het puntje van hobby fotograaf versus door de wol geverfde pro terug te komen: als jij gevraagd bent door het bruidspaar om de bruiloft te fotograferen, is dat omdat ze foto’s van jouw hand willen. Misschien doe je het voor een vriendenprijs, en wil het stel de kosten beperken, misschien willen ze liever een bekende die overal rondloop of misschien vinden ze gewoon jouw foto’s mooi. Zorg dat je duidelijk bent in jouw niveau en ervaring. Laat foto’s zien, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Zo voorkom je teleurstelling, en je neemt meteen wat zenuwen bij jezelf weg. Leg ook uit wat voor apparatuur je hebt, en wat misschien mist. Je kunt eventueel apparatuur inhuren, maar een keer van tevoren oefenen is dan wel aan te raden.

Doe inspiratie op, samen met het bruidspaar

Foto’s zijn makkelijk toegankelijk, dankzij het internet. Je kunt daar rustig even grasduinen om te kijken naar werk van andere fotografen. Het voelt misschien alsof je ideeën steelt, maar je kunt het beter zien als inspiratie. Je hoeft nu eenmaal het wiel niet opnieuw uit te vinden. Doe ideeën op en streef ernaar betere foto’s te maken dan degene waarop ze gebaseerd zijn. Zet wat ideeën op je telefoon of maak een shotlist. Overleg natuurlijk ook met het bruidspaar, of vraag hen een moodboard te maken.

Registreer wat er gebeurt

Als trouwfotograaf heb je veel zelf in de hand. Je kunt het bruidspaar laten poseren op locaties die je kiest. De belichting heb je daarbij ook voor een groot deel onder controle. Maar probeer ook de momenten vast te leggen die je niet zelf in de hand hebt. Door reportage stijl foto’s toe te voegen, krijg je een mooie mix tussen candid foto’s en gestileerde foto’s. Dat betekent dat je continue je ogen open moet houden en moet anticiperen wat er gaat gebeuren. Houd gedurende de dag een kort lijntje met de ceremoniemeester, zodat je geen mooie momenten mist. 

Gebruik de ideeën van het bruidspaar

Natuurlijk, jij bent de fotograaf en zij (waarschijnlijk) niet. Maar onderschat niet hoeveel tijd zij hebben gestoken in het zoeken naar inspiratie voor de look en feel die ze voor hun foto’s in gedachten hebben. Daarbij hebben ze ongetwijfeld goede ideeën opgedaan. Bovendien kennen ze de locatie en de omgeving inmiddels waarschijnlijk goed. Betrek ze dus bij het proces. Ze zijn uiteindelijk ook degenen die jou gevraagd hebben.

Blijf bij je eigen stijl

Jouw stijl, en daarmee specialiteit, is juist hetgeen dat je onderscheidt. Doe daar dus niet te snel concessies aan. Wees natuurlijk niet koppig tijdens een bruiloft, het is de mooiste dag voor het bruidspaar dus een lange discussie over foto’s is misschien niet waar ze op zitten te wachten. Neem de foto en leg na de bruiloft uit waarom je hem niet bij de selectie voegt. Of geef er je eigen draai aan. Heb zelfvertrouwen, jij bent gevaagd dus doe het op jouw manier. Dan wordt niemand teleurgesteld!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy