Drone geïnspireerd op insecten
Drones kunnen slechts relatief kort in de lucht blijven. De reden? De batterij gaat gewoonweg niet zo lang mee. Grotere batterijen zouden dat probleem oplossen, maar wegen dan helaas weer te veel. Een team van Stanford probeert het probleem op creatieve wijze op te lossen.
Eenmaal in de lucht heb je met een drone een krap half uur voordat de batterij leeg is. Voor recreatief gebruik is dat prima te doen, maar wat nou als je een langere video wilt opnemen, of een time-lapse wilt maken? In de meeste gevallen heb je vaak pech.
Insectenwereld
Een team van Stanford probeert hier een oplossing voor te vinden. Niet door verdere ontwikkeling van batterijtechnologie, maar op andere wijze: de drone parkeren in de lucht. De inspiratie van deze technologie komt uit de insectenwereld. Hao Jiang, Morgan T. Pope, William R.T. Roderick en Mark R. Cutkosky werken aan een techniek die vergelijkbaar is met de grijpers waarmee insecten aan muren en plafonds blijven hangen. Ditzelfde willen ze op drones toepassen, zodat deze aan oppervlaktes kunnen blijven hangen.
Natuurlijk lost dit niet het gehele probleem op. Als jij boven de stad een timelapse wil maken, zijn er geen oppervlaktes waaraan je de drone kunt vastplakken. Maar in veel situaties waarbij je wel een muur of plafond tot je beschikking hebt, is dit een oplossing voor een veel langere levensduur van de batterij.