De verschillen tussen spiegelloos en DSLR

Amy Schutte 4544
Volgens veel fotografen zijn systeemcamera’s de toekomst. In elk geval steken fabrikanten veel tijd en aandacht aan de ontwikkeling van deze spiegelloze camera’s. Maar wat is het verschil in de praktijk, vergeleken met een Digitale Spiegelreflexcamera (DSLR)?

DSLR’s zijn de opvolgers van analoge spiegelreflexcamera’s en werken voor een groot gedeelte op basis van hetzelfde principe. De spiegel weerkaatst het licht dat daadwerkelijk door de lens valt naar de zoeker, zodat je het kunt zien. Wanneer de spiegel opklapt en de sluiter dichtgaat, wordt het licht naar de sensor (of film, in analoge tijd) doorgelaten en wordt de foto genomen.

systeemcamera, dslr, spiegelreflex, spiegelloos, spiegelloze camera

Bij een systeemcamera gaat alles digitaal: er zit geen spiegel meer in de camera. Wat is het verschil in fotograferen tussen de twee dan precies?

Innovatie systeemcamera

Fabrikanten lijken te geloven dat de systeemcamera de toekomst heeft. Sony was de eerste die een fullframe variant op de markt bracht, gericht op professionals. Canon volgde recentelijk, net als Nikon. De specificaties van deze camera’s overstijgen soms DSLR’s, en het feit dat hier zoveel geld en aandacht  aan wordt geschonken suggereert dat de grote merken hier hun pijlen op richten. In de nabije toekomst zal er waarschijnlijk veel ontwikkeling plaatsvinden op het gebied van systeemcamera’s.

Gewicht

Door het ontbreken van een spiegel, is een systeemcamera vele malen lichter. De Sony a6000, met zijn 16-50 kitlens, weegt in totaal bijvoorbeeld 460 gram. Bovendien is de camera klein genoeg om in je handtas, of zelfs jaszak te passen.

Elektronische zoeker (EVF)

Veel fotografen verkiezen de optische zoeker van de DSLR boven de elektronische. Bij de eerste zie je wat er daadwerkelijk door de lens te zien is, een elektronische viewfinder is eigenlijk een kleine monitor waarop een video wordt afgespeeld van wat er voor de camera gebeurt. Vroeger zat er daarom vaak een kleine vertraging in. Je kunt je voorstellen dat dat voor bepaalde fotografen (denk sport of wildlife) niet wenselijk was. Inmiddels is dit probleem verholpen en kun je zelfs wat voordelen zien in de elektronische zoeker. Zo zie je realtime wat de verandering van belichtingsinstellingen doet met het beeld. Op die manier kun je bijvoorbeeld al zien wat de scherptediepte wordt, voordat je afdrukt. Bovendien hoef je nooit meer een onder- of overbelichte foto te hebben, want dat kun je van tevoren al opmerken.

systeemcamera, dslr, spiegelreflex, spiegelloos, spiegelloze camera

Goede specificaties

Hoewel weinig fotografen de volle kwalificaties in megapixels van hun camera benutten, mag het toch genoemd worden. De specificaties van de meeste systeemcamera’s zijn bijzonder goed. Ze produceren - uiteraard in de juist handen - haarscherpe foto’s en presteren goed bij slecht licht. We hoeven niet in de pixel-mythe te trappen om te zien dat de foto’s van bijzonder goede kwaliteit zijn. Technisch gezien.

Batterij systeemcamera vs. DSLR

Het grote nadeel van systeemcamera’s is dat al die elektronica veel van de batterij vraagt. Deze gaan over het algemeen dan ook veel minder lang mee dan die van DSLR’s. Voor de Sony a6000 uit het eerdergenoemde voorbeeld geldt dat je 360 foto’s zou moeten kunnen nemen met één batterij. Met een DSLR is dat aantal gemakkelijk 1500.

Objectieven

De systeemcamera is relatief nieuw. Zeker vergeleken met DSLR’s. Daarom zijn er voor DSLR’s veel meer (goede) objectieven op de markt. Voor systeemcamera’s is de keuze veel beperkter. Wel kun je adapters gebruiken om objectieven van DSLR’s compatibel te maken. Door de korte registerafstand kan dat vrijwel altijd.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy