Uitleg bij de foto: Lis van Donge

Uitleg bij de foto: Lis van Donge

Redactie digifoto Starter 2768
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Vandaag vertelt Lis van Donge over haar foto gemaakt in het bos.

Lis van Donge
Foto: Lis van Donge

'Deze foto heb ik met mijn Canon 60D gemaakt in het Speulderbos. Ik koos voor een sluitertijd van 1/50e seconde zodat ik genoeg licht op de sensor kreeg, maar de foto nog wel scherp werd. De iso heb ik altijd standaard op 400 staan als het een "grijze" dag is of ik op een plek sta waar veel schaduw is. Dat was dus ook nu de beginpositie en ik wilde deze niet aanpassen. Ik wilde namelijk niet teveel licht hebben omdat ik de binnenkomende zonnestralen graag als lichtbron wilde laten zien op de foto. Het diafragma heb ik op f/6.3 gezet.'

'Door deze instellingen te kiezen krijg je de voorste rijen bomen scherp en de achterste licht onscherp. Doordat ik de zon achter de boom links heb gezet, krijg je de zonnestralen beter te zien. Als de zon 's morgens vroeg (en richting winter) niet zo fel is, kun je dat trucje het beste toepassen om je beeld niet te overbelichten. De zon schijnt van achter op de bomen en hierdoor zijn de bomen donkere silhouetten en krijg je mooie lange schaduwen die extra diepte geven aan je foto.'

Startertips van Lis

  • Ga vroeg op pad, dan staat de zon niet hoog en is het licht nog niet zo fel. Hierdoor kun je makkelijker zonnestralen vangen in je beeld. Bovendien zijn de schaduwen dan langer wat een mooi perspectief geeft.
  • Golden hour-apps zijn makkelijk om te zien wanneer en waar de zon opkomt en ondergaat. Zorg ervoor dat je ruim van te voren aanwezig bent om je spullen uit te pakken. Het loont echt om vroeg op te staan: bijna elke minuut heb je ander licht.
  • Zet de zon achter een object (bijvoorbeeld een boom) zodat deze niet direct in je lens schijnt.
  • Denk aan je compositie; alleen een zonnestraal is niet interessant, zorg voor andere elementen in je beeld.
  • Schiet in raw, dan kun je altijd de witbalans aanpassen als de foto's bijvoorbeeld te kil overkomen.
  • Bij dit soort foto's (in het bos en tijdens de herfst) zet ik de witbalans op 'schaduw',  omdat ik dan een betere indicatie op mijn schermpje krijg hoe de foto uiteindelijk zal worden.

Lis van Donge

Sinds Lis (33, Beuningen) vorig jaar begon met fotografie is het een grote passie van haar geworden. Elke zes weken organiseert ze samen met een groepje enthousiastelingen via Facebook een dagtrip, met elke keer een ander thema. ‘Ik vind het heerlijk om erop uit te trekken met als doel te fotograferen en mijn kennis te delen met andere enthousiaste (hobby-)fotografen. Het liefste fotografeer ik landschappen, maar ik heb ook interesse in portretfotografie/studiofotografie wat ik dan ook steeds vaker doe.

Website: www.lisfotografie.com

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie