Jouw foto's mogen gezien worden

Jouw foto's mogen gezien worden

Redactie digifoto Starter 1838
Je hebt vast wel wat foto's in je verzameling waar je erg trots op bent. Die moet iedereen zien natuurlijk! Er zijn tegenwoordig echter zoveel mogelijkheden, zowel online als offline, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is de beste manier om jouw foto's goed tot hun recht te laten komen? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

Vroeger had je niet veel keuze. Je drukte je foto's af en plakte ze in een mooi boek. Als er dan iemand langskwam, bladerde je er samen doorheen en vertelde je iets bij elke foto. Misschien heb je nog wel mooie foto(plak) boeken van vroeger, waar je met veel plezier uren aan gewerkt hebt. Tegenwoordig is dat wel anders, we doen veel meer digitaal. Het fotoboek maakt plaats voor een laptop of tablet, en bladeren doe je tegenwoordig door met je vinger over het scherm te vegen of te klikken met een muis. Foto's afdrukken gebeurt een stuk minder, en als we het al doen, ontvangen we liever een kant en klaar fotoboek op de deurmat. Natuurlijk zijn er nog talloze manieren om je foto's te laten zien. Wij leggen een vergrootglas op een aantal manieren waarop je je foto's kunt presenteren. Aan de muur, in een boek of toch maar op het internet?

Online

Een goede manier om te beginnen met het presenteren van je werk is om je foto's online te zetten. Het is gemakkelijk, snel en kost weinig geld of zelfs geen geld. Als iemand dan geïnteresseerd is in jouw werk, is het heel simpel om ze een link door te sturen naar de plek waar jij je foto's aan de buitenwereld laat zien. Wij zetten een paar interessante opties voor je op een rijtje.

Eigen website

Een van de meest voor de hand liggende optie is het starten van je eigen website. Het is een van de goedkoopste en makkelijkste manieren om te werk te gaan. Op je website kun je je mooiste en beste foto's tonen. Ben je niet zo technisch aangelegd? Dan zijn gratis websites als Wordpress en Weebly goede opties. Het opzetten van zo'n website gaat razendsnel en is, door de gebruiksvriendelijke interface, heel gemakkelijk te begrijpen. Je kunt kiezen uit bepaalde 'thema's' die speciaal ontwikkeld zijn voor het presenteren van foto's. Het nadeel van gratis diensten is wel dat ze vrij beperkt zijn. Je kunt de website niet volledig naar eigen smaak inrichten en je zal de url altijd moeten delen met de naam van de dienst waar je de website bij aangemaakt hebt.

Het is wel mogelijk om te beginnen met een gratis website en deze later aan je eigen domeinnaam te koppelen. Houd de lay-out van je website zo simpel mogelijk, het gaat immers om je foto's! Daarnaast vinden bezoekers het jn als ze weten waar ze aan toe zijn. Categoriseer verschillende soorten fotografie en bedenk hoe vaak je nieuwe foto's op je website gaat plaatsen. Plaats je elke dag één foto of is dat heel onregelmatig? Geef dat duidelijk aan.    

Webalbums

Er zijn verschillende websites waar je gratis een bepaald aantal foto's kunt uploaden en die gemakkelijk met de buitenwereld kunt delen. Het voordeel is dat andere (beginnende) fotografen je feedback kunnen geven op je werk en jij hen natuurlijk ook!

digifoto Starter lezersgallery

Op digifoto Starter heb je de mogelijkheid om je foto's te uploaden in onze lezersgallery. Je kunt gemakkelijk een eigen album aanmaken. Daarnaast kunnen andere gebruikers reageren op je foto zodat je feedback krijgt en steeds beter wordt. Foto's in de lezersgallery worden regelmatig uitgelicht op onze Facebook-pagina en ons Instagram- account. Daarnaast lichten wij dagelijks een 'Foto van de dag' uit. Op vrijdag kiezen we de mooiste foto van de week en die wint een leuke prijs! Wil jij jouw foto's ook delen in onze lezersgallery? kijk dan hier

Flickr

De online fotocommunity Flickr is niet alleen populair onder fotografen die hun foto's graag willen delen, maar het is ook een populaire opslagplaats. Bij Flickr is er sprake van twee soorten accounts: betaald en gratis. Het verschil is de aanwezigheid van reclame. Bij beide accounts krijg je één terabyte (1000 gigabyte) ruimte tot je beschikking.  

Picasa

Google's Picasa staat vooral bekend als bewerkingsprogramma, aangezien het programma gratis, duidelijk en simpel is. Daarnaast heeft de website ook een webalbumfunctie, die nauw samenwerkt met Google+. Met deze functie kan iedereen met een Google-account maximaal vijftien gigabyte aan foto's uploaden. Bij Picasa kun je zelf kiezen of je je albums met anderen wilt delen, simpelweg door ze een link te sturen. Heel handig als je je foto's alleen maar met bijvoorbeeld je familieleden wilt delen.  

500px

'Home to everyone's best photo's' is het motto van 500px. Fotografen worden aangemoedigd om hun beste werk te uploaden. Het doel is om fotografen niet alleen een podium te geven, maar hen ook te inspireren met het werk van anderen. 500px werkt met een 'pulse', die je kunt vergelijken met een soort online hartslagmeter. Die meet hoe vaak een foto bekeken is, hoeveel stemmen hij heeft gekregen en hoe vaak de foto aan 'favorieten' is toegevoegd.

MijnAlbum

Dit is een website die speciaal gemaakt is voor het delen van foto's met mensen die je kent. Gratis accounts krijgen standaard twee gigabyte opslagruimte en met een betaald account kan dit worden uitgebreid tot 25 gigabyte. Eigenlijk is MijnAlbum een soort digitale versie van het traditionele fotoboek. Je kunt er ook voor kiezen om deze foto's af te laten drukken.

Social media

Wil je alles liever op één plek hebben en niet teveel worstelen met websites of verschillende accounts? Dan kan social media een uitkomst bieden. Het voordeel hiervan is dat je vrienden, familie en andere hobbyfotografen waarschijnlijk al op hetzelfde medium zitten en jou gemakkelijk kunnen volgen. Wij lichten de handigste socialmediakanalen voor je uit.

  • Facebook-pagina

    Waarschijnlijk denk je het allereerst aan een Facebook-pagina. Hier kun je steeds foto's aan toevoegen die dan terechtkomen in het nieuwsoverzicht van je vrienden, zij moeten dan wel eerst op jouw pagina op 'vindik- leuk' klikken. Gelukkig kun je ze hiervoor uitnodigen! Daarnaast is het mogelijk om albums aan te maken, waarin je bijvoorbeeld verschillende soorten fotografie of fotoshoots kunt plaatsen.  

  • Instagram

    Een andere grote speler is fotoplatform Instagram. De app heeft de afgelopen twee jaar een enorme opmars gemaakt, zowel onder (amateur)fotografen als onder 'normale' gebruikers, die gewoon foto's willen delen met vrienden. De camera's op smartphones zijn tegenwoordig zo goed dat ze heel geschikt zijn om foto's mee te maken. Instagram is een platform dat zich alleen richt op het delen van foto's; je kunt wel tekst toevoegen, maar daar moet dan wel een foto bij staan. Om die reden is het platform erg geschikt voor het maken van jouw online plekje om je foto's met de wereld te delen.

    digifoto Starter zit ook op Instagram! Dagelijks delen we onze favoriete foto's uit de lezersgallery en natuurlijk de Foto van de dag. We zorgen ervoor dat de mooiste, creatiefste en origineelste foto's dagelijks in jouw feed verschijnen.

Offline

Allemaal leuk en aardig, maar er gaat natuurlijk niets boven het afdrukken van een mooie plaat en die écht in je handen houden, in een boek stoppen of aan de muur hangen. Je kunt je foto's natuurlijk zelf printen en bijvoorbeeld in een fotolijstje of boekje stoppen, maar je kunt ook een kant-en-klaar fotoboek laten maken. Daar gaat een stuk minder tijd inzitten. Het voordeel van het hebben van je foto's op papier is dat je ze overal mee naartoe kunt nemen en niet afhankelijk bent van de batterij van je smartphone, laptop of tablet. Daarnaast zijn de kleuren van een geprinte foto vaak mooier dan op een scherm. Als je al wat langer fotografeert ben je misschien wel eens gevraagd voor een evenement of bruiloft. Hoe indrukwekkend is het dan om een portfolio te kunnen laten zien?

Aan de muur

Hoe tof is het om je eigen foto, waar je zo trots op bent, aan de muur te hangen? Dat kan op allerlei verschillende manieren: bijvoorbeeld 'zwevend', met een mooie fotolijst of op hout of aluminium gedrukt. Er zijn opties die bij elk interieur en elke foto passen. Het is een goede manier om mensen kennis te laten maken met jouw foto's en te laten zien wat voor beelden je fotografeert. Misschien heb je wel een leuk verhaal bij het beeld of heeft je foto een mooie prijs gewonnen. En het is natuurlijk geweldig om elke dag weer een van jouw favoriete plaatjes aan de muur te zien hangen.

Een fotoboek

Ouderwets in een nieuw jasje: het fotoboek. Waar we vroeger foto's moesten afdrukken en met lijm en een schaar aan de slag moesten om ze mooi in een boek te krijgen, kunnen we ze tegenwoordig simpelweg uploaden op het internet en ze laten afdrukken in een album. Leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te doen. Bij het maken van een online fotoboek is het belangrijk om erop te letten dat je foto's goed tot hun recht komen. Dus met de juiste kleuren, helderheid en mooi afgewerkt. Verder wil je niet worstelen met moeilijke en lastige software. Soms heb je ook de optie om tekst toe te voegen of de achtergrond van de pagina een leuke kleur te geven. Dit vrolijkt het fotoboek op.

Portfolio

Als je al wat langer fotografeert, is je vast wel eens gevraagd om foto's te maken van een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld een trouwerij. Een hele eer natuurlijk, maar het is wél mooi als jij die mensen wat foto's kunt laten zien. Een goede manier om dit 'offline' te doen, is door middel van een heus portfolio. Zoals we eerder al aangaven versterkt je 'offline' portfolio je online aanwezigheid. Je kunt ervoor kiezen een kant en klaar boek te maken of om zelf een map te maken en hier steeds nieuwe foto's aan toe te voegen. Er zijn bij het maken van een portfolio, dat waarschijnlijk bedoeld is voor een heleboel verschillende mensen, wel een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Stap 1: Bedenk allereerst wat je wilt bereiken met je portfolio. Wil je een bepaalde kant van je fotografie uitlichten of wil je juist laten zien wat je allemaal in huis hebt? Als je veel verschillende kanten van je fotografie wilt laten zien, kies dan bewust voor een aantal beelden die je stijlen goed uitlichten.
  • Stap 2: Het is tijd om te kiezen. Kies alleen je allerbeste beelden en houd dus in je achterhoofd welke fotografiestijlen je allemaal wilt laten zien. Zorg er ook voor dat je niet teveel foto's in je portfolio stopt. Niemand heeft zin om twee uur lang foto's te bekijken.
  • Stap 3: Tijd om je portfolio in elkaar te zetten. Zelfs al maak je alleen een website en geen portfolio in een map, dan nog kan het handig zijn om alle uitgekozen foto's (eenmalig) uit te printen en op de vloer te leggen. Puzzelen maar: kleurenfoto's en zwart-witbeelden bij elkaar of juist verspreid over je portfolio? En hoe zit dat met portretten? Als je de beelden netjes voor je op de vloer legt, heb je een mooi overzicht en kun je gemakkelijk een volgorde bedenken.
  • Stap 4: Het kan lastig zijn om afstand te nemen van je foto's, vraag daarom altijd anderen om raad. Wat vinden zij mooie en minder mooie foto's? Blijven zij geboeid tijdens het kijken naar je portfolio? En wat zijn hun tips? Vraag raad aan zowel familieleden als kennissen en misschien andere fotografen die je kent via het internet of de lokale fotoclub.
  • Stap 5: Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat andere mensen je portfolio gaan bekijken. Bij een website is dat makkelijk, omdat je de url kunt geven, maar bij een geprint portfolio is dit wat minder voor de hand liggend. Je hebt je portfolio misschien niet altijd bij je, en dat is dus precies waarom online en of ine elkaar nou juist zo goed versterken. Geef mensen de naam van je website, Instagram-pagina of webalbum en maak daarnaast een aparte afspraak met ze voor het bekijken van je fysieke portfolio. Wel zo handig!

Foto's selecteren

Vergeet niet dat, voor welk platform je ook kiest, het belangrijk is om foto's te selecteren. Kies nooit meerdere foto's uit die veel op elkaar lijken. Jij ziet misschien verschillen, maar degene die jouw foto's niet goed kent, verliest al snel zijn aandacht als hij of zij door een heleboel dezelfde soort foto's moet bladeren. Het is veel beter om foto's te kiezen die op verschillende plekken gemaakt zijn, in verschillende stijlen of op verschillende manieren bewerkt zijn. Fotografeer je bijvoorbeeld graag natuur, maar doe je ook wel eens portretten? Zorg er dan voor dat je een aantal van beide disciplines kiest. Wees ook streng: de foto's moeten stuk voor stuk de beste uit je collectie zijn. Kies nooit foto's waar je zelf niet honderd procent tevreden mee bent.

Online en offline versterken elkaar

Een ding is zeker: in ons moderne tijdperk kun je bijna niet meer zonder een online portfolio. Het mooiste is wanneer of ine en online beelden elkaar versterken. Veel mensen zullen jouw foto's allereerst online bekijken, waarna ze misschien nieuwsgierig worden. Of wanneer iemand geïnteresseerd kijkt naar een mooie plaat van jou die je aan de muur hebt hangen, kun je diegene natuurlijk vertellen dat je een eigen website of Instagram-account hebt!

Digifoto Starter 4. 2015

Deze basiscursus komt uit digifoto Starter 4.2015 en is geschreven door Dalindcy Koolhoven.  Je kunt deze editie (of andere voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie