Activeon CX Gold review - Veelzijdige actiecamera

Activeon CX Gold review - Veelzijdige actiecamera

Thomas 1779
De Activeon CX Gold is een extreem compacte actiecamera met een zeer lichtsterke groothoeklens. Dankzij de grote diafragmaopening van f/2.4 kun je in elke situatie de spectaculairste filmpjes maken.

Het compacte ontwerp van de Activeon GX Gold zorgt ervoor dat deze altijd met je mee kan, of je nu gaat mountainbiken, kanoën of parachutespringen. De camera beschikt over een 2-inch aanraakscherm op de achterzijde, waarmee je door het menu kunt navigeren en, nog belangrijker, kunt zien wat je filmt. Een onderwaterbehuizing is bijgeleverd, waardoor de camera tot zestig meter onder water kan.

170-graden groothoek

Wanneer je gaat filmen met de CX Gold, valt meteen de enorme beeldhoek op. De actiecamera beschikt namelijk over een groothoeklens met een beeldhoek van maar liefst 170 graden. Hiermee kun je met gemak meerdere mensen en hun omgeving filmen. Wil je juist de nadruk leggen op een specifek onderwerp, dan kun je dichterbij gaan staan. Door de enorme groothoek treedt dan wel veel vertekening op. Voor gezichten is dat niet ideaal, maar bij bewegende onderwerpen kan het juist een spectaculair effect geven. Het perspectief is stapsgewijs in te stellen, van 70 graden tot 170 graden. De 16-megapixelsensor van het CMOS-type zorgt voor scherpe en heldere beelden in volledige hd-resolutie. Dankzij de Digital Image Stabilizer zie je ongewenste trillingen niet terug in je film. Ook kan de camera filmen met zestig beelden per seconde, dit stelt je in staat om een slowmotion film te maken, leuk wanneer iemand in de lucht hangt met een snowboard.

Bediening

Bijna net zo belangrijk als de beeldkwaliteit, is de besturing van een camera. Activeon heeft de CX Gold uitgerust met een logische menustructuur die door middel van het aanraakscherm op de achterkant te navigeren is. Door te vegen haal je verschillende menu's tevoorschijn, waarmee je de camera instelt. Handig is de aanwezigheid van voorgeprogrammeerde instellingen. Raas je met je mountainbike een heuvel af, zet de camera dan (vooraf) in 'ride'-modus, de camera regelt alles verder zelf. Gevorderde gebruikers kunnen er juist voor kiezen om de witbalans, belichtingscompensatie en iso-waarde zelf in te stellen. Wanneer de CX Gold in zijn waterdichte behuizing zit, kun je natuurlijk niet bij het scherm. De twee grote knoppen bovenop de camera zijn dan nog wel te bedienen, waardoor je de camera alsnog kunt instellen. Het werkt natuurlijk iets minder handig dan het aanraakscherm, maar als je aan het snorkelen bent, is deze mogelijkheid onmisbaar.

Accessoires

Een belangrijk speerpunt van actiecamera's zijn de vele accessoires die je kunt kopen om de camera bijvoorbeeld aan een helm te bevestigen. GoPro is een goed voorbeeld, maar ook Activeon levert een inke verzameling accessoires voor de CX Gold. Zo kun je een zuignap aanschaffen om de camera aan een auto vast te zetten of zelfs een harnas, zodat de camera voor je lichaam hangt. Bovendien is de CX Gold compatibel met alle GoPro-accessoires, handig als je al een GoPro in huis hebt.

Afstandsbediening

Tot slot is de CX Gold van afstand te besturen via je iPhone, tablet of Android smartphone. Een gratis app stelt je in staat om de camera op een vaste positie neer te zetten, volledig in te stellen en te besturen. Door het grote scherm van je smartphone weet je precies wat de camera ziet en geef je aan wanneer de camera moet filmen. Ben je klaar met je shot, dan kun je de video terugkijken via dezelfde app.

Conclusie 

Activeon zet met de CX Gold een uiterst capabele actiecamera neer, die bomvol zit met mogelijkheden om de vetste filmpjes te maken op vakantie of tijdens een festival. Daar komt bij dat de camera heel betaalbaar is. Al met al is de Activeon CX Gold een uitstekende keuze voor iedereen die met een actiecamera aan de slag wil.

Kenmerken

 • 16 megapixels
 • 170 graden f/2.4-ultra groothoek 
 • Full hd-filmfunctie 
 • 2-inch lcd-aanraakscherm 
 • Slowmotion met 60 bps 
 • Opnametijd tot 120 minuten 
 • Opslag: microSD tot 64GB

Pluspunten:

 • Goede beeldkwaliteit 
 • Stevige behuizing 
 • Handig aanraakscherm 
 • Slow-motion filmfunctie
afbeelding van Thomas

ThomasKouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanThomas