Close-up: ogen fotograferen

Close-up: ogen fotograferen

Senta Bemelman 15072

In een portretfoto zijn de ogen een belangrijk punt. Fotografeer de ogen van je model ook eens van dichtbij. Leer hoe je dit doet!

Soms neemt een model met prachtige ogen plaats voor jouw camera. Probeer de ogen dan in een close-upfoto te vangen. Hierbij zijn een paar dingen zoals: diafragma, focus en de reflectie belangrijk om rekening mee te houden.

Focus

Zorg ervoor dat je een goede focus hebt. Dit betekent dat het oog goed scherp is. Zorg dat je bijvoorbeeld de juiste brandpuntafstand hebt. De brandpuntafstand van je lens is het punt waar de lichtstralen samenkomen op de sensor. Leer hier hoe je de juiste afstand tot je model kiest. Bij een groothoeklens moet je dichterbij je model staan voor een goede focus, terwijl je bij een lens met een langere brandpuntsafstand juist de afstand moet vergroten. 

Diafragma

Met het diafragma bepaal je hoeveel licht op de camerasensor terechtkomt. Kies een redelijk klein diafragmagetal (f.5.6 of f/4) om voldoende licht door te laten. Hoe hoger het diafragmagetal, hoe kleiner de opening is. Zorg wel voor een snelle sluitertijd, anders wordt de sensor te lang blootgesteld aan het licht. Dit kan resulteren in een overbelichte foto. Vergeet bovendien niet om je statief te gebruiken. Als je close-ups fotografeert, kan bewegingsonscherpte zichtbaar worden als je uit de hand fotografeert.

Reflectie

Als je het oog gaat fotograferen, is het belangrijk om op de reflectie te letten. Je ziet namelijk veel van de omgeving terug. Let op storende elementen die je terugziet in het oog. Verplaats je model of haal voorwerpen weg van de achtergrond.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta