Bijverdienen met stockfotografie?

Redactie digifoto Starter 1337

Fotografie is een dure hobby, dus als je het eenmaal een beetje onder de knie hebt is er absoluut niets mis mee om eens te kijken of je wat kunt bijverdienen.

Eén van die manieren om wat bij te verdienen, is met stock fotografie. Weliswaar geen bakken met geld, maar als je het goed aanpakt kan het toch een leuk zakcentje worden.

stock fotografie, stockfotografie, stock

Wat is stock fotografie?

Stock fotografie is het verkopen van foto's via internet. Je biedt je foto's aan bij een stockbureau, ook wel stocksite genoemd. Deze plaatst je foto's in een online database, die wordt geraadpleegd door klanten op zoek naar een foto. Wordt jouw foto verkocht, dan krijg jij een deel van de opbrengst.Een stockfoto is eigenlijk een 'foto op voorraad', dus gereed om te worden verkocht.

Waar moet een stock foto aan voldoen

Wanneer een potentiële klant door zo’n database bladert (meestal scrollt), moet hij natuurlijk wel jouw foto eruit kiezen. Een goede stockfoto moet dan ook verkoopwaarde hebben. Blader maar eens door tijdschriften, daarvoor wordt erg veel gebruik gemaakt van stockfoto’s. Zo kun je erachter komen welke stock foto's veel ingezet worden, en waar een markt voor is. Uiteraard moet je stockfoto technisch goed zijn, en niet te afwijkend qua uitvoering of nabewerking. De foto moet niet zozeer aantrekken omdat ‘ie mooi is, maar omdat ‘ie bij een verhaal past.

Hoe begin je met stock fotografie?

Bij de meeste stocksites kun je je gratis aanmelden. De grotere stocksites hebben wel een selectieprocedure. Dat wil zeggen dat ze de foto’s eerst keuren op scherpte, contrast, belichting, verkoopwaarde, etc. Zijn je foto’s door de keuring heen gekomen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat potentiële kopers je foto’s kunnen vinden. Geef je foto een goede titel en een omschrijving. Vermeld wat er te zien is in de foto en waar de foto genomen is. Verder voeg je altijd keywords (zoekwoorden) toe aan een foto. Aan de hand hiervan zoeken de meeste kopers, dus kies ze zorgvuldig. Te weinig sleutelwoorden kan ertoe leiden dat je foto niet gevonden (en daarmee gekocht) wordt. Te veel, of slechte,  sleutelwoorden kan eventueel tot afkeuring van de foto door de stocksite betekenen. Of een gebrek aan verkopen.

stock fotografie, stockfotografie, stock

Wat kun je verdienen?

Stock fotografie wordt ook wel microstock genoemd. Dat heeft niets te maken met het formaat van de foto, maar veel meer met de vergoeding die er voor betaald wordt. Die is relatief laag. Afhankelijk van de soort verkoop per stockbureau varieert die per verkochte foto van 25 cent tot aan enkele euro’s/dollars. In sommige gevallen kan de vergoeding per foto ook enkele tientallen euro’s of nog meer bedragen. De meeste foto's worden echter voor het lage tarief verkocht. De prijs van je foto bepaal je niet zelf, maar wordt bepaald door de stocksite waar je je foto’s op aanmeld. Vaak wordt je foto in verschillende resoluties aangemeld en hangt de prijs af van welke resolutie de klant kiest . Verder hebben het soort licentie (eenmalig) en het type klant en site invloed op de prijs. Sommige sites werken bijvoorbeeld met abonnementen.

Van stock fotografie wordt je waarschijnlijk niet rijk. Maar wie weet kun je af en toe wat extra apparatuur kopen met de opbrengst. Mooi meegenomen toch?

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie