Animatiefilm 'The Pirates' helemaal geschoten met fotocamera's

Jasper van Bladel 1874
Een film helemaal geschoten met fotocamera's (zonder filmfunctie), dat zie je niet vaak. De nieuwe animatiefilm 'The Pirates', van de makers van Wallace & Gromit is gemaakt met vijftig Canon's. Studio Aardman schoot in totaal één miljoen foto's voor de film.

Het is de eerste keer dat het Oscar-winnende productiehuis Aardman, van Wallace & Gromit, een film volledig met fotocamera's gemaakt heeft. In korte filmpjes en voor reclame maakten ze al vaker gebruik van fotocamera's. Dat beviel zo goed, dat ze The Pirates nu ook volledig met de Canon's gemaakt hebben.

De film bestaat uit ongeveer één miljoen beelden die aan elkaar zijn gezet om zo een bewegend geheel te krijgen. De gebruikte Canon's waren nog niet voorzien van een filmfunctie, iets dat veel moderne spiegelreflexen wel hebben.

Twee jaar

Voor de film heeft de studio vijftig digitale spiegelreflexen aangeschaft. In twee jaar tijd heeft elke camera gemiddeld 20.000 beelden afgeleverd, wat dus in totaal uitkomt op één miljoen beelden voor heel de film. Volgens technische baas Tom Barnes kozen ze de, relatief oude, Canon camera (1D mark III) vanwege de betrouwbaarheid. Sommige camera's hebben in totaal misschien wel twee jaar aan gestaan tijdens het filmen, zei hij tegen TechRadar.

Film in de bioscoop, camera's in de kast

De film 'The Pirates', waar ook digitale animatie in is verwerkt, is intussen in de bioscoop te zien en de vijftig camera's liggen werkloos in de kast. Waarschijnlijk zullen ze niet opnieuw gebruikt worden.