Algoritme verwijdert water uit foto’s
Een ingenieur en onderzoeker heeft onlangs een researchpaper gepubliceerd en geeft aan een algoritme te hebben ontwikkeld waarin ze, in haar woorden, ‘het water kan verwijderen’ uit onderwaterfoto’s. De foto’s waarbij de techniek is toegepast zijn qua verzadigdheid, levendigheid en kleur niet te onderscheiden van reguliere landschapsfoto’s.
Algoritme verwijdert automatisch kleurzweem en verstrooiing
Alhoewel het algoritme uiteraard niet daadwerkelijk ‘water verwijdert uit foto’s’, lijkt dit wel het geval als je kijkt naar de foto’s die door het programma zijn bewerkt. Het programma werkt als volgt: het verwijdert automatisch kleurzweem en verstrooiing die wordt veroorzaakt door hoe licht door water beweegt.
Lees ook: Onscherpe achtergrond maken in Photoshop
Oceanograaf en ingenieur Derya Akkaynak van MIT ontwikkelde in samenwerking met Tali Treibitz van de Universiteit van Haifa de technologie, die Sea-thru wordt genoemd. Door de technologie toe te passen kunnen onderzoekers wereldwijd onderwaterlandschappen vastleggen zoals we ze op het land ook zouden waarnemen.
Output van algoritme dat water verwijdert uit foto’s
In onderstaande voorbeeldafbeelding die is gepubliceerd in het onderzoek waarin het algoritme tot in detail wordt besproken, kan je zien hoe realistisch de output is van foto’s die door het programma zijn bewerkt:
Sea-thru is ontwikkeld door het maken van meer dan 1.100 foto’s te maken van verschillende hoeveelheden water. Elk van de foto’s bevatte dezelfde kleurenkaart en alle foto’s werden vervolgens gebruikt om een computerprogramma te ontwikkelen die compenseerde voor zowel de manier waarop licht verstrooid wordt als de manier waarop licht geabsorbeerd wordt door water.
Lees ook: Samyang Winter Cashback
Wil je gebruik maken van de technologie, dan hoef je inmiddels niet meer de kleurenkaart mee te nemen. In plaats daarvan is het genoeg om een aantal foto’s van een locatie te maken in dezelfde lichtomstandigheden.
Wellicht ten overvloede, maar de techniek die hier wordt gebruikt zorgt voor een ‘natuurkundig nauwkeurige correctie’ en is niet gelijk aan een foto bewerken door contrast toe te voegen en de kleuren die het snelst worden geabsorbeerd door het water kunstmatig te verbeteren.
Bekijk ook een video die de onderzoekers hebben gepubliceerd: