10 tips voor een betere compositie

10 tips voor een betere compositie

Liesbeth Wesdijk 1226
Een slechte compositie kan van een fantastisch onderwerp een saai iets maken. Terwijl een goede compositie een doodnormaal beeld een magische 'touch' kan geven. We laten je zien hoe.

We kennen allemaal de regel van derden. Maar soms moet je daar van afwijken om je foto's spontaan te houden. En er zijn veel meer manieren om je compositie te verbeteren. Wat voor de ene foto werkt, hoeft niet te gelden voor een andere.

Technische kennis is belangrijk, maar bij de juiste compositie bepalen, gaat het er voornamelijk om dat je kunt visualiseren. We geven je 10 tips.

Versimpelen

Als je ergens naar kijkt, pikken je hersenen het belangrijkste eruit, de rest zie je niet meer bewust. Maar je camera werkt anders, die legt alles vast. Dat kan een rommelig beeld geven, waarin je hoofdonderwerp verzandt. Ga dichter naar je onderwerp toe of zoom in en stel scherp op alleen dat onderwerp. Gebruik eventueel een groot diafragma (= klein f-getal) waardoor de achtergrond wazig wordt. Dit werkt erg goed bij silhouetten en bepaalde patronen en vormen.

Vul het beeld

Te veel lege ruimte in b.v. een landschapsfoto geeft een nietszeggend beeld. Tenzij je juist de weidsheid van iets vast wilt leggen. Maar zoek in andere gevallen een bepaald aandachtspunt en zoom daar op in of loop er dichter naar toe. Dat geeft een veel interessanter beeld.

Andere insteek

Fotografeer niet alles horizontaal. Draai je camera een kwartslag en bekijk het beeld eens verticaal. Sommige onderwerpen zijn bij uitstek geschikt om verticaal te worden vastgelegd. Of misschien zijn ze nog mooier in het vierkant. Dat kun je dan tijdens de nabewerking bekijken en eventueel de foto bijsnijden. Ben je er niet zeker van of een bepaalde scene beter horizontaal of verticaal tot z'n recht komt? Schiet ze dan op beide manieren.

Niet in het midden

We hebben het al even over de regel van derden gehad, maar deze moet je niet zien als wiskunde. Wel is het zo dat je foto's saai worden als je het hoofdonderwerp altijd in het midden plaatst. Plaats je onderwerp uit het midden en bekijk zelf waar die het beste tot zijn recht komt. Dat hoeft dus niet perse op een kruisingslijn zoals bij de regel van derden. Gebruik je eigen inzicht en creativiteit.

Lijnenspel

Bij een slechte compositie weet de kijker niet precies waar ze de aandacht op moeten vestigen. Gebruik daarom lijnen om te regisseren waar het interessante punt ligt. Lijnen die samenkomen nemen je mee een foto in en geven een drie dimensionaal beeld. Golvende lijnen nemen je mee op reis naar het hoofdonderwerp. Overal kun je een lijnenspel zien, met muren, gebouwen, hekken, wegen, noem maar op. Gebruik je fantasie.

Diagonalen

Horizontale en verticale lijnen in je foto geven rust en stabiliteit in het beeld. Diagonale lijnen brengen meer spanning en drama in je foto. Vaak hoef je alleen maar je positie te veranderen om diagonale lijnen vast te leggen. Zeker met een groothoeklens geven diagonale lijnen een mooi resultaat, je krijgt een groter perspectief in je foto.

Ruimte voor beweging

Hoewel een foto een statisch beeld weergeeft, wil je vaak toch beweging weergeven, ook als die er niet is zoals bij een portret. Zorg dat er ruimte is vóór die beweging. Als je onderwerp dus b.v. van links naar rechts in het beeld beweegt, of een model kijkt naar rechts, zorg er dan voor dat er aan de rechterkant ruimte is voor die beweging.

Let op je achtergrond

Een drukke achtergrond leidt af van je hoofdonderwerp. Als je het onderwerp of jezelf niet zo kunt verplaatsen dat je daar geen last meer van hebt, zul je je diafragma aan moeten passen zodat je een wazige achtergrond krijgt. Of je zoomt zover in dat het hoofdonderwerp je beeld geheel vult en je dus geen achtergrond meer ziet.

Creatief met kleur

Heldere kleuren zijn een lust voor het oog, zeker als er ook nog een contrastkleur aanwezig is. Maar ook ton sur ton-kleuren zijn prachtig om te zien en geven rust en balans. Iets wat je vaak in landschappen terug kunt vinden. Het belangrijkste is dat je alleen dat kleurenspel op de foto zet wat je wilt, zonder b.v. een kleur die er helemaal niet bij past. Houdt het in balans.

Breek de regels

Voor elke tip of regel die we hierboven geven geldt: breek ze als dat nodig is! Maar alleen als je dat met opzet doet om je compositie nog meer te verbeteren. Een foto is een manier om te communiceren en een boodschap door te geven. Hoe je dat doet is aan jou alleen.

Jullie zien het: fotograferen en met name de compositie stopt niet bij de regel van derden. Zeker als je een eigen stijl aan het ontwikkelen bent, is het nodig om eens uit de band te springen en buiten de lijntjes te denken. Het belangrijkste is dat een foto het beeld weergeeft zoals jij het in je hoofd had. Veel plezier met fotograferen! En heb je een prachtige plaat gemaakt net als Lex Schulte, waarbij je de standaard regels aan je laars lapt, plaats hem dan in onze gallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth