Fotograferen tijdens regenachtige dagen

Fotograferen tijdens regenachtige dagen

Redactie digifoto Starter 1417

De regenachtige dagen houden maar aan en dat kan fotograferen moeilijk maken. Je kan dan niet zo snel naar buiten tenzij je voorbereid bent met regenbescherming. Wij hebben een paar tips voor je hoe je tóch tijdens regenachtige dagen kan fotograferen.

Bescherming

Het is natuurlijk van uiterst belang dat je je gear en jezelf beschermt in een vochtige en natte situatie. Je kan jezelf beschermen door een goede regenjas te dragen en regenlaarzen. Je gear kan je beschermen door een waterproof case te gebruiken. Als je die niet hebt, dan voldoet in sommige gevallen ook een plastic zak, maar dat is geen garantie. Beter is het om eenmalig te investeren in beschermende accessoires om je kostbare apparatuur te beschermen, dan om te bezuinigen.

De instellingen tijdens een regenachtige dag

Wanneer je in de regen gaat fotograferen, dan zal de sluitertijd de kwaliteit van je foto’s bepalen. Wil je de regendruppels specifiek vast leggen? Maak dan gebruik van een korte sluitertijd. Ga je voor een langere sluitertijd dan worden druppels langwerpige strepen. Het diafragma bepaald de hoeveelheid licht die je binnenkrijgt, maar ook de scherptediepte in je foto. Met ISO kun je het geheel nog een beetje bijsturen. Wees niet bang om je ISO te verhogen als je licht tekort komt. 

LEES OOK: Fotograferen in de mist

Achtergrond en compositie

Bij het fotograferen tijdens regenachtige dagen gaat de voorkeur uit naar een compositie waarbij het gevoel van een druilerige dag goed wordt overgebracht. Speel met je compositie en vooral ook met de achtergrond waartegen je de foto's maakt. Voeg eventueel flits- of continulicht toe om mooie effecten te creëeren met het uitlichten van de druppels.

Ga helemaal los tijdens regenachtige momenten. Het kan je creativiteit namelijk een enorme boost geven. Let echter wel op wat we aan het begin van het artikel al aangaven:  het belangrijkste is dat je apparatuur goed beschermd is én dat je zelf droog en warm blijft. Dat je ziek wordt is het namelijk niet waard.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie