10 manieren waarop LiveView je helpt om scherpere foto’s te krijgen

Amy Schutte 2893
Niets zo vervelend als thuiskomen na een dag fotograferen om er achter te komen dat je scherpe niet precies goed lag. Helemaal als je op zoek was naar een kleine scherptediepte, en die nét verkeerd blijkt Of de ogen in je portret net iets te wollig zijn.

De meeste fotografen zullen door de zoeker kijken op het moment dat ze een foto samenstellen. Je hebt hier immers minder last van omgevingslicht, dus zaken als belichting, scherpte en compositie bepaal je het beste daar. Toch zijn er veel fotografen die een lans breken voor het scherpstellen met behulp van Live View.

Begrijp autofocus

De camera stelt scherp op basis van contrast. Daarom heeft de camera moeite met scherpstellen op een witte muur, bijvoorbeeld. En daarom zit de camera er vaak naast als er op verschillende afstanden dingen zijn met contrast, waar de camera op kan scherpstellen. Bovendien kan de camera gemakkelijker scherp stellen als er meer licht. In (half) donkere omstandigheden zal de camera waarschijnlijk ook langer aan het zoeken zijn.

Onscherpte

Er zijn veel redenen waarom een foto onscherp kan worden. Er kunnen verkeerde focuspunten ingesteld staan. Of de camera of het onderwerp kan nog bewogen zijn na het vaststellen van de focus. Of de sluitertijd is te laag, waardoor er bewegingsonscherpte in je foto kan ontstaan.

Hoe LiveView je kan helpen

LiveView betekent dat je op het LCD scherm achterop de camera kunt zien wat er door de lens te zien is. Op het scherm kun je een veel preciezere weergave zien van hoe de foto daadwerkelijk uit komt te zien. Het is dan ook een waardevolle tool om beter scherp te stellen. Het werkt het beste wanneer de camera op statief staat en wanneer het onderwerp niet beweegt. Op deze tien manieren worden je foto’s met LiveView beter.

1. Het grote voordeel met LiveView is dat je tot 5 keer in kunt zoomen op je focuspunt. Zo kun je controleren of dat punt daadwerkelijk scherp is, wat door de zoeker vaak veel lastiger inschatten is.

2. Handmatig scherpstellen. Sommige objectieven hebben geen autofocus of sommige fotografen vertrouwen de autofocus niet. Met LiveView kun je je scherpte nauwkeurig, handmatig instellen, ook weer door de weergave te vergroten.

3. LiveView kan je helpen om de scherpte beter te krijgen bij lastige objectieven, zoals tilt-shift objectieven of lange macro objectieven.

4. Scherptediepte verleggen. Maar let op: niet alle camera’s werken met LiveView met een gesloten of open diafragma.Op sommige modellen is de daadwerkelijke scherptediepte dus niet te zien. Maar indien dit wel het geval is, kun je deze gemakkelijk verleggen met LiveView.

5. Foto’s maken vanuit lastige hoeken, vooral vanaf de grond. Je kijkt dan in een hoek door de zoeker, waarbij je je nek in een gekke hoek, half naar beneden gedrukt gebruikt. Niet prettig en bovendien geen goed beeld door de zoeker. Met LiveView kun je dit veel nauwkeuriger doen.

6. In principe maakt LiveView het mogelijk om zonder testfoto je foto te maken. Zo kun je direct de witbalans beoordelen. Wil je deze bijstellen? Dan zie je meteen de verandering op je scherm, terwijl je bijstelt.

7. Als je in LiveView de belichtingsinstellingen bijstelt, zul je in de meeste gevallen direct de veranderingen zien. Zo kun je de sfeer die je in je foto’s wilt maken, nauwkeurig bijstellen door middel van belichting.

8. Histogram erbij.Je kunt het historgram in beeld houden, waardoor je meteen kunt controleren of je niet in over- of onderbelichting gaat.

9. Rasters. Deze zitten in sommige gevallen ook in de zoeker, maar in LiveView zijn ze beter toe te passen. Bovendien kunnen ze je helpen om je statief op te stellen.

10. Het maken van de daadwerkelijke foto is stiller in LiveView. Zodra je LiveView inschakelt wordt de spiegel omhoog geklapt om het licht op de sensor te laten vallen. Maak je een opname dan blijft alleen het geluid van de sluiter over, dat een stuk minder heftig is. Helaas geldt dit niet voor alle camera’s, want in sommige gevallen klapt de spiegel voor het maken van de opname nog even open, om scherp te stellen of het flitslicht te meten.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy