Scherpe foto’s maken uit de hand

Amy Schutte 6399

Er bestaat een regel in de fotografie, die je vertelt wanneer je uit de hand kunt fotograferen. Het heeft te maken met de relatie van de sluitertijd tot de brandpuntsafstand. Het lijkt ingewikkeld maar dat valt reuze mee. Komt ‘ie.

De minimale sluitertijd die nodig is voor een scherpe foto bedraagt  1 / [brandpuntsafstand].

Dat betekent dat je bij een 50 mm objectief (de meeste standaard kitlenzen helemaal ingezoomd) minimaal een sluitertijd moet hebben van 1/50 sec. Of 1/200sec voor een 200mm objectief of 1/17sec voor een 17mm objectief. Zou je een langere sluitertijd nemen, dan krijg je bewegingsonscherpte door de beweging van je hand. De sluiter blijft dan langer open en en kleine bewegingen worden zichtbaar in je foto, in de vorm van onscherpte.

Deze regel is al oud, hij stamt nog uit de tijd van analoge fotografie. Toch wordt ‘ie nog steeds toegepast, maar is het nog wel up to date?

Fotograaf en fotografie youtuber Tony Northrup test het uit. Hij doet dat in het Engels, dus voor de duidelijkheid: de regel waar we het hier over hebben heet in het Engels ‘the reciprocal rule’.

 

 

Zoals je ziet kan Tony veel langer uit de hand blijven fotograferen dan de ‘regel’ voorschrijft. Dat betekent dat hij bij minder licht zijn sluitertijd wat langer kan zetten, zonder zijn ISO omhoog te doen. Zo houdt hij nog steeds scherpe foto’s, zonder perse een statief nodig te hebben.

Om met een vaste hand te schieten heeft Tony nog een aantal andere praktische tips:

  • Houd je oog dat niet tegen de zoeker zit open. Zo kun je de kleine camerabewegingen zien en beter ondervangen
  • Druk de camera tegen je oog voor meer stabiliteit en je armen tegen je lichaam.Gebruik als het ware je lichaam als een statief
  • Gebruik beide handen om het gewicht van je camera te verdelen

Bovendien maakt Tony meerdere foto’s in burst mode (je kunt de sluiter ingedrukt houden en de camera blijft schieten). Hij maakt dubbel zoveel foto’s wanneer hij de sluitertijd een stop ophoogt, zijn zelfbenoemde ‘rules of doubles’. Dit doet hij omdat de eerste foto vaak bewogen in door het indrukken van de sluiterknop. De scherpe foto zit vaak ergens in zo’n serie, dus meerdere foto’s nemen kan de moeite waard zijn.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy