Zweven in je foto zonder Photoshop

Redactie digifoto Starter 3432

Foto's met zwevende objecten, vallen altijd erg goed in de smaak. Niet iedereen heeft daarentegen de tijd of de skills om met Photoshop aan het werk te gaan. Gelukkig zijn er ook manieren waardoor je kunt zweven zonder Photoshop. 

 

 

Iemand of iets laten zweven op de foto is makkelijker dan je denkt en vaak heeft het geen bewerking nodig. Met een beetje creativiteit en out of the box denkwerk kan je de gaafste foto's maken. In de video van COOPH komen verschillende technieken voorbij om te zweven.

1. Anker

Om te beginnen heb je een zwaar object nodig of iets wat in ieder geval heel zwaar lijkt. Dit gebruik je als een soort anker voor het model. Knoop een touw om het object en om het model. Ga zelf als fotograaf  laag bij de grond zitten en richt je camera omhoog. Wanneer je compositie helemaal naar wens is, vraag dan of je model wilt springen. Probeer je model nu zo vast te leggen waardoor het lijkt alsof het model naar beneden wordt getrokken door het 'anker.' Dit kost meerdere pogingen, maar wanneer je het juiste resultaat zijn alle pogingen het waard.

zwevende

2. Bevries een object

Maak om te beginnen een veilige landing voor het object dat je wilt laten zweven. Stel vervolgens je camera in op een hoge sluitertijd om de beweging te laten bevriezen. Als je klaar bent, laat je het object vallen en probeer je precies een foto te maken wanneer het object op de juiste hoogte is. Kind kan de was doen. Zorg dat je creatief bent met rekwisieten, instellingen en menselijke assistenten om de illusie nog beter te maken.

zweven

3. Zwaartekracht omdraaien

Probeer voor deze specifieke truc je fotoshoot te plannen op een heldere dag voor het beste resultaat. Zorg dat je een reflector meeneemt en leg deze op de grond. Het weerkaatsende licht zorgt ervoor dat het lijkt alsof de zon van onderen komt. Kies een object dat boven de reflector kan hangen zoals schoenen. Terwijl een assistent je object vasthoudt, maak je de foto op zo'n manier dat de hele achtergrond gevuld is met de lucht. Draai in de nabewerking je foto 180 ° om je schoenen asl het ware te laten zweven.

zweven

4. Zweven in de lucht

Heel erg spannend is deze zwevende foto niet. In plaats van te vertrouwen op je keuze in objecten of slimme uitvoering, ligt de sleutel tot het beste resultaat helemaal in de timing. Het enige wat je hoeft te doen als voorbereiding, is een zachte landing voor je model maken. Nu is het alleen nog een kwestie om je model te laten springen. Gebruik een korte sluitertijd om je model op het juiste moment op de foto te krijgen.

zweven

5. Lastig perspectief

Voor deze zweef foto heb je een strakke papieren achtergrond nodig voor de neppe muur en een beweegbare muur met bijvoorbeeld een grasmat voor de neppe grond. Leg eerst de papieren achtergrond op vloer. Hang vervolgens de grasmat over de beweegbare muur voor de neppe vloer. Gebruik modellen, objecten en verlichting om het beste resultaat te krijgen. Een ladder is ook erg handig voor deze shoot want je wilt de scene van bovenaf vastleggen.

zweven

6. Schaduw spelen

Ga opzoek naar een ​​betonnen straat of parkeerplaats dat in een gelijkmatig verlicht gebied zit zodat het geen schaduwen geeft in de foto. Zodra je je plek hebt gevonden, gebruik je een spons en wat water om een ​​schaduw op de grond te 'schilderen'. Plaats je model in lijn met de neppe  schaduw. Het is niet een van de beste zwevende foto tips, maar in sommige gevallen kan het een paar mensen voor de gek houden.

zweven

7. Zwevende delen

Voor de laatste truc heb je een zwart doek nodig om vervolgens op een achtergrondstandaard te klemmen. Gebruik een schaar om een ​​gat te maken dat groot genoeg is voor een ​​lichaamsdeel van je model. Steek een hand, een been of een hoofd door de opening. Gebruik een directe lamp om het lichaamsdeel zonder lichaam en zonder schaduw op de foto te krijgen. Werk met meerdere modellen om nog gekkere zwevende foto's krijgen.

zweven

Lees ook: Kleurenfoto's converteren naar zwart-wit in Photoshop

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie