Zorg voor een sterke compositie

Zorg voor een sterke compositie

Jasper van Bladel 1718

Het kan soms erg lastig zijn om met iets nieuws te beginnen. Zo ook fotografie. Daarom geven wij jou op deze site elke dag tips om verder te komen met fotografie en om je te stimuleren om er mee door te gaan. De tip van vandaag: Sterke compositie.

Al vaker hebben we geschreven over hoe belangrijk een compositie voor je beeld is. Vandaag willen we dat toch nog een keer benadrukken, maar met een net iets andere insteek. Hoewel veel mensen denken dat de compositie betekent ‘daar waar je je onderwerp in beeld plaatst’, houdt compositie eigenlijk nog meer in. Een bepaald standpunt kan namelijk ook veel voor je compositie betekenen.

Intieme compositie

Voor deze tip richten we ons wat meer op het fotograferen van dieren. Stel je voor dat je een klein vogeltje gaat fotograferen. Erg schattig en je wilt hem dan ook goed in beeld brengen. Wanneer je deze fotografeert vanuit je eigen ooghoogte, krijg je een beeld wat waarschijnlijk niet overbrengt wat jij zoekt. Als je het beeld maakt vanuit de ooghoogte van het vogeltje zelf, kruip je veel meer in de wereld van het vogeltje. Dit levert een veel intiemer beeld op. Hoe kleiner je onderwerp in beeld is, hoe belangrijker een goede compositie wordt. Denk dus goed na over je beeld.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de wereld van de dieren. Als je een landschap fotografeert, kun je zo’n zelfde effect bereiken. Zak iets meer door je knieën en je voorgrond komt veel sterker naar voren op je beeld. Ook een stap naar rechts of links kan een groot verschil maken voor je beeld.

Scherpstellen

Waar stel je op scherp? Bij het fotograferen van een dier in een landschap is het vaak het meest logische om op het dier scherp te stellen. Maar wat nou als jij een aantal takken gaat fotograferen? Op welk van die takken stel je dan scherp? Door hier over na te denken, denk je na over het beste resultaat. Je bent bezig met je compositie en bekijkt welk beeld jouw idee het beste weergeeft.

Wil je meer weten over het maken van een goede compositie? Lees dan vijf eenvoudige fotografietips of leer meer over een compositie met rechte lijnen.