Handigheidjes voor Lightroom

Zo haal je alles uit Lightroom!

Tieme Snijders 1160
Lightroom is een krachtig programma. Het heeft echter veel mogelijkheden en het kan lang duren voordat je allemaal uitgevogeld hebt wat je er precies mee kunt. Functies zitten bijvoorbeeld verborgen onder toetscombinaties. Je moet het maar net weten. In dit artikel geven wij jou een aantal tips om je op weg te helpen met het programma Adobe Lightroom.

Trial en error

Door trial en error heb jij je weg misschien gevonden door een gedeelte van Lightroom. Veel proberen en er zelf achter komen, misschien heb je op YouTube wat tutorials bekeken hoe om te gaan met het krachtige programma. Hier hebben wij nog een aantal tips:

Creëer Import voorinstellingen

Je bent er misschien al achter gekomen dat Lightroom zogenaamte ‘Presets’ heeft (voorinstellingen). Ze zijn erg handig als je weinig tijd hebt om foto’s te bewerken en snel aanpassingen wilt doen. Je kunt ze ook zelf maken, deze presets. Door aan de parameters te schuiven en dan kiezen voor ‘new preset’ in het ‘edit’ menu. Als je veel gebruikt maakt van bepaalde instellingen in Lightroom is dit een handig hulpmiddel, het bespaart je tijd.

Sliders

Het is je wellicht opgevallen dat je ruimte waarin de sliders zich bevinden vrij smal is. Deze ruimte kun je breder maken. Als de sliders in een smalle omgeving staan is het lastiger om exact te werken, je schiet gauw door. Door de ruimte wat breder te maken geef je ze meer ruimte, waardoor je exacter kan werken. Een andere mogelijkheid voor exact werken is door met de muis op een slider te gaan staan en dan de pijltjestoetsen gebruiken om aanpassingen te doen.

Ontwikkel module (Develop module)

Er staan veel opties in de ontwikkel module. Dit kan best overweldigend zijn. En sommige gebruik je zelden of nooit. Gelukkig kun je dit makkelijk aanpassen. Je kunt de menu’s inklappen door met de muis op de module te gaan staan en vervolgens de rechtermuisknop in te klikken en te kiezen voor ‘solomodus’.

Slimme collecties maken

In de bibliotheek (Lightroom Library) kun je een slimme collectie aanmaken. Bijvoorbeeld voor trouwalbums, of landschapsfoto’s. Selecteer de foto’s waarvan je een collectie wilt hebben en geef de criteria waar het aan moet voldoen op. Op deze manier heb je altijd snel de beschikking over de gewenste foto’s in een virtuele map.

Option/Alt toets optie

Sommige functies van Lightroom zijn erg duidelijk: geef een zwieper naar rechts bij de hooglichten en je ziet direct resultaat. Sommige aanpassingen zijn wat lastiger te zien. Daar hebben ze een handigheidje voor bedacht om toch te kunnen zien wat je doet. Houdt de Option of Alt key ingedrukt als je bezig bent met bijvoorbeeld Sharpening tool of Mask tool. Op deze manier kan je precies zien wat er precies wordt aangepast aan de foto!