Zo fotografeer je de Melkweg: deel 2

Jooshua Franssen 2910
Om de Melkweg goed zichtbaar te maken gaan we het raw-bestand flink bewerken. Dit doen we in dit voorbeeld met Photoshop CC, maar je kunt ook aan de slag met Photoshop Elements. Als we de foto openen krijgen we het Camera Raw-venster voorgeschoteld. Hierin gaan we onze aanpassingen doen.

Gisteren publiceerden we deel 1 van dit artikel. Wil je weten wat je nodig hebt en hoe je de Melkweg kunt vinden? Lees dan eerst dit artikel!

Stap 1 - Kleurbalans herstellen

Door de lange sluitertijd hebben we een overbelichte foto gekregen, door het aanwezige omgevingslicht is er een oranje gloed zichtbaar. Het eerste wat we gaan doen is de kleurbalans herstellen. Om de kleurbalans te herstellen passen we de witbalans aan. Schuif de 'temperature' (temperatuur) naar links, totdat het beeld natuurlijk oogt. Wij komen uit bij een waarde van 2700K.

Stap 2 – Contrast toevoegen

De volgende stap is het beter zichtbaar maken van de Melkweg. Deze is al licht zichtbaar in het origineel, maar de lucht is veel te licht. We beginnen met het terugschroeven van de belichting (exposure). Daardoor wordt de lucht weer donker, de felle puntjes van de sterren blijven licht. Het contrast voeren we maximaal op door de schuif helemaal naar rechts te schuiven. Experimenteer met de overige instellingen zoals schaduwen, hooglichten, zwarten en witten, om de Melkweg zo duidelijk mogelijk in beeld te krijgen.

Stap 3 – Nog meer contrast

Wil je nog meer contrast toevoegen, dan kun je dat in Photoshop in het tweede paneel met de 'tone curve' doen. Maak een lichte S-vorm van de curve. Het contrast wordt nu nog hoger en ook de kleuren van de Melkweg worden versterkt.

Stap 4 – Details verbeteren

Na alle aanpassingen is de Melkweg inmiddels veel beter te zien op de foto, maar er is ook nog steeds veel omgevingslicht te zien. Ook zijn de sterren nog wat wazig. Dat komt ook door de lange sluitertijd die we gebruikt hebben. We gaan dit oplossen door de kleuren aan te passen en het lokale contrast (Clarity, of Helderheid) te verhogen.

Na het uitvoeren van alle stappen hebben we de flink overbelichte foto omgetoverd tot dit eindresultaat, waarop de Melkweg duidelijk zichtbaar is. De camera heeft veel meer waargenomen dan we zelf met onze ogen konden doen. In werkelijkheid was het schijnsel van de Melkweg maar licht te zien, terwijl het Melkwegstelsel duidelijk staat afgetekend op de foto!

Eindresultaat!


Foto © Jooshua Franssen

afbeelding van Jooshua Franssen

JooshuaFranssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJooshua