Toffe hacks

Zijn deze bizarre camerahacks iets voor jou?

Redactie digifoto Starter 2530
Soms denk je alles gelezen of gezien te hebben en dan komt dit lijstje met handige en bizarre fotografiehacks voorbij. Ga jij ze gebruiken?

Lampen, ze zijn niet alleen goed voor licht

Geen statief bij de hand? Gebruik een lamp! Haal de lampenkap van de lamp af en gebruik de schroefdraad om je camera op te schroeven. Dit is precies dezelfde maat! Handig voor als je binnenshuis een groepsfoto moet maken, maar je bent je statief vergeten.

Lamp

PEZ-snoepdispenser

PEZ-snoepdispenser op je Hotshoe zetten? Kan behoorlijk handig zijn als je kinderen moet fotograferen. Ze vinden het prachtig om naar te kijken! Gebruik uiteraard geen lege, maar wel eentje waar de snoepjes nog inzitten. Zo kun je de aandacht van de kinderen er bij houden, door ze af en toe een snoepje te geven als ze goed model staan. Misschien moet je de PEZ-snoepdispenser wel even bijsnijden met een mesje, het kan zijn dat –ie net wat te breed is.

You want it darker?

Misschien ben je buiten foto’s aan het maken op een zonnige dag, en lijkt het allemaal wat… te natuurlijk? Maak het nacht! Je hebt hier wel een studioflitser voor nodig. Zet deze op volle kracht, je ISO-waarde op 100 en je diafragma op 22. De ‘achtergrond’ wordt pitchblack en je onderwerp is mooi belicht.

De 'goedkope macrolens truc'

De volgende tip kende je misschien al wel. Maar we benoemen hem toch weer even.
Haal je lens van de camerabody af, en houd hem wel voor de sensor. Zo maak je van je lens een macrolens, dit werkt prima met een kitlens, goedkope oplossing toch? Het beste brandpuntafstand waar dit mee werkt is overigens 50mm, dus een 50mm primelens, die ook niet zoveel hoeft te kosten (denk aan de nifty-fifty) kan ook! We adviseren wel je camera op een statief te zetten. Met 2 handen werken, werkt lastig in dit geval.

Photoshop truc

Deze tip is ook erg interessant en is echt een uitkomst voor vakantiefotografie. Stel je voor: je probeert een afgebrokkelde tempel te fotograferen op Kreta, maar het stikt er van de toeristen.. zet je camera op een statief en kies de gewenste instellingen. Maak elke 10 seconden een foto tot je zo’n 15 foto’s hebt. Eenmaal de beschikking over Photoshop op je desktop of laptop: Open alle bestanden in Photoshop door naar: File -> Scripts->statistics te gaan en kies dan voor “mediian”. Photoshop vindt wat er verschillend is aan jouw foto’s en haalt de ongewenste objecten weg! Let er wel op dat dit alleen kan in Photoshop Extended of in  de Photoshop Creative Cloud versie.

Bokeh met een vormpje

Een aangename ‘bokeh’ wil iedereen wel. Wist je dat je de vorm van de bokeh kan veranderen? Alles wat je nodig hebt is een stukje zwart papier of karton en een mesje. Snijdt uit het papier of karton een vormpje, bijvoorbeeld in de vorm van een hartje of sterretje. Houdt dit voor jouw objectief en maak een foto. Dit heeft wel alleen zin als je een groot diafragma gebruikt (klein diafragmagetal dus) zoals F/1.8. Met een kitlens bereik je dit effect waarschijnlijk niet.

Handig voor op locatie

Handig voor als je op locatie aan het fotograferen bent, maar toch ineens een foto wil maken alsof hij in de studio gemaakt is: altijd handig om bij je te hebben is een witte reflector. Houdt deze dan achter je model en overbelicht de achtergrond met Exposure compensation met 1 stop. Anders wordt je achtergrond alsnog grijs. Als je de achtergrond overbelicht krijg je een mooie witte egale achtergrond, terwijl je buiten aan het foto’s maken bent.

Spotgoedkope GND-filter

Graduated Neutral density filter vergeten? Geen ramp, je kunt je camerariem gebruiken. Een GND-filter maakt de lucht donkerder en laat het onderste gedeelte van de foto ongemoeid. Het zijn prijzige filters, maar er is een trucje voor om hetzelfde te bereiken. Vergt wel enige oefening misschien. Als je een landschap aan het fotograferen bent en wilt een donkere lucht houdt dan je camerariem 1 tel voor het bovenste deel van je lens. Gebruik dan een sluitertijd van 2 seconden. Omdat de riem het licht tegenhoudt word het bovenste gedeelte van de foto donkerder.

strap

Niet heel gekke truc, wel goedkoop

Deze truc is misschien niet heel gek, maar wel handig. Je kunt full body reflectors kopen voor het fotograferen van modellen. Deze zijn vrij duur. Wees geen dief van je eigen portemonnee. Ga eens naar de doe-het-zelf zaak en koop een groot bord piepschuim. De ene kant laat je wit en de andere kant beplak je met zilverfolie. Beide kanten reflecteren licht!

Lees hier waarom jij je macrolens thuis moet laten liggen bij macrofotografie.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie