Zeven macrofotografie ideeën voor thuis

Redactie digifoto Starter 6357

De tijden van thuis moeten blijven zijn nog niet voorbij en ook het weer zit in deze tijd van het jaar niet altijd mee. Op die momenten moeten we maar even binnenshuis op zoek naar onderwerpen om te fotograferen. Met deze zeven leuke en budgetvriendelijke ideeën kan je thuis aan de slag met macrofotografie.

Om aan de slag te gaan heb je behalve je camera met een macrolens, statief en flitser niet veel speciale fotoapparatuur nodig. Je kan je met diverse huiselijke voorwerpen veel leuke dingen doen. Gebruik bijvoorbeeld een t-shirt of een ander stuk stof om een mooie achtergrond te maken, wanneer je geen professionele achtergronddoeken hebt.

Fotograaf Spencer Cox laat je in onderstaande video zien met welke andere huishoudelijke producten en voorwerpen je macrofoto’s kan maken. Fotografeer bijvoorbeeld de structuur van ijs, of ga met olie in water aan de slag. 

De structuur van ijs 

Hij neemt je in de video mee in het maakproces zoals; Het ijs wat je fotografeert moet helder zijn, en dit zijn de ijsblokjes uit je vriezer waarschijnlijk niet. Om helder ijs te krijgen moet je een ovenschaal met water en wat zout vullen en een uur in de viezer zetten. Breng wat water aan de kook en vul verschillende glazen en eventueel andere vormen met het kokende water, laat dit afkoelen en zet het daarna in de ovenschaal in de vriezer. Dan wachten tot het bevroren is. De structuur van het ijs is het beste te zien als je het van onderaf belicht. Leg het ijs bijvoorbeeld op een glazenplaat of op een papiertje, plaats daaronder een lamp en fotografeer van bovenaf. 

Een cd

Speel met de belichting en gebruik verschillende kleuren licht om je macrofoto’s nog interessanter te maken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en vaak heb je er niet eens nieuwe dure fotografie accessoires voor nodig. Vaak kun je namelijk al met wat je in huis hebt beginnen. Denk bijvoorbeeld aan cd’s. Je hebt waarschijnlijk wel een oude cd in huis liggen, kies er eentje die je niet meer afsleept. Spuit vervolgens de cd nat met een plantenspuit en speel met de verlichting, dit zorgt voor een mooi effect.

 

 

Met deze tips hoef je je de komende tijd niet meer te vervelen. Maar mocht je klaar zijn met deze tips, kijk dan verder op onze website bij tabblad inspiratie voor meer leuke foto ideeën. Of wil je meer weten over macrofotografie? Lees dan: Beginnende macrofotografen opgelet: een beginnersguide.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie