Word beter in bruidsfotografie

Redactie 1274

Bruiloften zijn bij uitstek gelegenheden die zich lenen voor fotografie. Iedereen is in een goede stemming, ziet er op zijn paasbest uit en de locatie is afgestemd op de mensen. Je moet natuurlijk wel met goede foto’s thuiskomen, daar wordt je immers voor betaald. De klant is bovendien koning, dus naast je eigen creativiteit heb je ook rekening te houden met hun wensen. Hoe maak je goede, originele foto’s?

Ga terug naar de basis

Hoe vaker je fotografeert in je eigen stijl, hoe meer je je eigen ‘regels’ maakt, die passen bij jouw stijl. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar soms merk je dat je een beetje op de automatische piloot gaat. In creatieve beroepen is de automatische piloot de vijand, dus om daar ver vandaan te blijven kun je proberen om weer eens terug naar de basis te gaan. Pas weer eens één van de compositieregels toe. Belicht weer eens ‘volgens het boekje’. Soms komen daar, samen met je eigen ervaring en inzicht, hele mooie dingen uit. In elk geval is het weer eens een andere benadering.

Lees ook: Nu verkrijgbaar: DIGIFOTO Pro 2.2023 - Bruidsfotografie en urbex

Doe inspiratie op

Foto’s zijn makkelijk toegankelijk, dankzij het internet. Je kunt daar rustig even grasduinen om te kijken naar werk van andere fotografen. Het voelt misschien alsof je ideeën steelt, maar je kunt het beter zien als inspiratie. Je hoeft nu eenmaal het wiel niet opnieuw uit te vinden. Doe ideeën op en streef ernaar betere foto’s te maken dan degene waarop ze gebaseerd zijn. Zet wat ideeën op je telefoon of maak een shotlist.

Regel een tweede fotograaf

Soms is het een goed idee om er iemand bij te halen. Verse ogen op je werk laten je zelf ook anders kijken. Misschien heb je weleens een buitenlandse gast rondgeleid in je eigen stad. Dan zie je de stad, die je zo goed kent, ineens door andere ogen. Zo werkt het ook met fotografie. Bovendien heeft de tweede fotograaf misschien hele leuke ideen voor locaties en poses. Wees dus niet bang om er iemand bij te halen. Zorg dat de rolverdeling van tevoren duidelijk is zodat je elkaar niet in de weg loopt en dan voegt het alleen maar wat toe. Letterlijk.

Registreer

Als bruidsfotograaf heb je veel zelf in de hand. Je kunt het bruidspaar laten poseren op locaties die je kiest. De belichting heb je daarbij ook voor een groot deel onder controle. Maar probeer ook de momenten vast te leggen die je niet zelf in de hand hebt. Door reportage stijl foto’s toe te voegen, krijg je een mooie mix tussen candid foto’s en gestileerde foto’s. Dat betekent dat je continue je ogen open moet houden en moet anticiperen wat er gaat gebeuren. Houd gedurende de dag een kort lijntje met de ceremoniemeester, zodat je geen mooie momenten mist.

Gebruik de ideeën van het bruidspaar

Natuurlijk, jij bent de professional en zij (waarschijnlijk) niet. Maar onderschat niet hoeveel tijd zij hebben gestoken in het zoeken naar inspiratie voor de look en feel die ze voor hun foto’s in gedachten hebben. Daarbij hebben ze ongetwijfeld goede ideeën opgedaan. Bovendien kennen ze de locatie en de omgeving inmiddels waarschijnlijk goed. Betrek ze dus bij het proces. Ze zijn uiteindelijk ook degenen die de rekening betalen.

Blijf bij je eigen stijl

Een duidelijke stijl in je fotografie levert meer klanten op. Ze weten immers wat ze van je kunnen verwachten. Wijk daar niet ineens van af want dan is de kans op teleurstelling groot. Zelfs wanneer klanten van je vragen om van je normale stijl af te wijken; wees voorzichtig. Consequente foto’s maken is een groot goed en je hebt als fotograaf te maken met veel concurrentie. Jouw stijl, en daarmee specialiteit, is juist hetgeen dat je onderscheidt. Doe daar dus niet te snel concessies aan. Wees natuurlijk niet koppig tijdens een bruiloft, het is de mooiste dag voor het bruidspaar dus een lange discussie over foto’s is misschien niet waar ze op zitten te wachten. Neem de foto en leg na de bruiloft uit waarom je hem niet bij de selectie voegt.

Meer lezen over bruidsfotografie? Lees ook:

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie