Witbalans onder controle (video)

Witbalans onder controle (video)

Senta Bemelman 1644
Met de witbalans van je camera wordt de kleurtoon van je foto’s bepaald. Leer hoe je dit onder controle krijgt als fotograaf met deze handige video.

De juiste kleur in je foto krijgen is erg belangrijk. Dit kun je achteraf in Photoshop aanpassen, maar het is uiteraard nog beter om tijdens het fotograferen de goede kleurtonen te krijgen. Dit scheelt tijd in de nabewerking. De witbalans is daarbij een belangrijke factor. Je camera meet hiermee de kleurtonen in je foto en stemt de kleuren hierop af.

Grijskaarten

Een handige oplossing voor problemen met de witbalans zijn grijskaarten. Dit zijn grijze en witte kaarten die je in een foto omhoog houdt en waarop je de witbalans afstelt. Ook in de nabewerking maakt dit het herstellen van kleuren gemakkelijker. In de onderstaande video zie je hoe je dit precies voor elkaar krijgt tijdens het fotograferen en in de nabewerking.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta