Winter? Welnee! 4 tips voor tropische fotografie

Redactie digifoto Starter 1135

Tropische fotografie in de winter? Ja! Veel mensen zoeken de warmte op tijdens de Nederlandse winterperiode. Fotografie in tropische gebieden kan lastig zijn. Denk aan je apparatuur, jezelf en de omgeving. Met deze tips maak je iedereen die de kerstvakantie in eigen land viert stikjaloers!

Apparatuur in tropische gebieden

Je apparatuur is erg belangrijk en daar moet je voorzichtig mee zijn met tropisch weer. De hitte en benauwdheid kunen zorgen voor problemen voor je apparatuur. Een van de belangrijkste problemen is condens. In de winter moet je ook altijd uitkijken voor condens en dat is in de tropen precies hetzelfde. Wanneer je camera binnen ligt met airconditioning en je stapt daarna de hitte in, kan dit condens veroorzaken. Condens komt voor op je objectief, de zoeker en zelf het LCD-scherm. Haal dit niet zomaar weg met een doekje. Laat je apparatuur acclimatiseren waardoor de condens vanzelf weggaat.

Let op jezelf

Niet alleen je apparatuur kan het zwaar krijgen in tropische gebieden, ook jij kan het moeilijk krijgen. Let daarom goed op met wat voor kleding je draagt. Draag voornamelijk lichte en loszittende kleding. Lees je van te voren goed in over de culturele gebruiken. Zo wordt het niet overal gewaardeerd om een korte broek te dragen. Wanneer je plekken gaat bezoeken zoals tropische regenwouden, is het handig om juist een lange broek aan te doen om je te beschermen tegen insectenbeten.

Verder op de insecten: zorg dat je een goede anti-insectenspray hebt. Het is erg lastig om je te concentreren wanneer je telkens gestoken wordt. Ook de zon is verraderlijk. Koop daarom een goede zonnebrand om je huid te beschermen. Wanneer je het te warm krijgt is het verstandig om even een pauze te nemen en goed te drinken. Wanneer je uitgedroogd raakt, gaat je creatieve concentratie achteruit wat niet ideaal is voor zo'n mooie reis. Fotografeer voornamelijk in de schaduw en probeer het heetste moment van de dag te vermijden.

Tropische locaties in de stad

Wanneer je in de stad wil fotograferen krijg je het beste resultaat rond zonsonder- en zonsopgang. Dit omdat het licht overdag te fel en te hard is voor mooie resultaten. Veel fotografen schrikken van de zonsonder- en zonsopgang. Dit omdat dit vaak sneller gaat dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Wanneer je tijdens het gouden of blauwe uurtje wilt fotograferen, is het dus erg belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. De steden in tropische gebieden zijn vaak erg druk en zitten vol met leven. Prachtig om een keer vast te leggen dus. wanneer je toch in het midden van de dag wilt fotograferen, neem dan vooral een polarisatiefilter mee.

Tropische locaties in de natuur

Fotograferen in tropische natuurgebieden heeft zo zijn eigen obstakels. Neem ook in de natuur altijd een polarisatiefilter mee tegen het felle licht. Kijk bij het fotograferen van tropische natuurgebieden uit voor overbewerking. De kleuren in deze gebieden zijn al super fel en hebben vaak geen extra kleur nodig. Heb je moeite om een mooie compositie te vinden, let dan op de kleinste details om je heen. Er is zoveel flora en fauna om je heen. Neem ook zeker een macrolens mee voor de natuur. Wil je de natuur rond het strand vastleggen, let dan op voor het zand en het zeewater. Ook hier is het belangrijk om zo min mogelijk aan de kleur te doen tijdens het bewerken van je foto's. Het zeewater in tropische gebieden is vaak fel blauw wat onrealistisch wordt wanneer je het bewerkt.

Lees ook: Bescherm je gear tegen slecht weer

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie