Werkt een analoog objectief op mijn digitale camera?

Redactie digifoto Starter 10115

Digitale fotografie heeft de markt overgenomen. Maar is een mooi objectief, bedoeld voor analoge fotografie, volslagen onbruikbaar op je DSLR?

Bij het opruimen van de zolder of op rommelmarkten kom je ze vaak tegen. Een oud objectief. Vaak zijn ze voor een appel en een ei te koop, ook degene van goede merken. Het lijkt heel verleidelijk, maar heb je er wat aan? In principe wel! Houd rekening met een aantal dingen.

Aansluiting

Nikon heeft al 50 jaar dezelfde aansluitingen, dus oude objectieven zullen nog steeds passen op een Nikon body. Canon ‘EF’ lenzen, die na 1987 op de markt kwamen, zullen ook passen, behalve op de EOS-M spiegelloze serie. Daar is overigens wel een adapter voor. Bij Pentax en Samsung zullen de lenzen die gemaakt zijn na 1975 passen en die van na 1987 zullen ook automatisch scherpstellen. Sony werkt met lenzen die vanaf 1985 op de markt kwamen. Onafhankelijke lens merken, zoals Sigma en Tamron, worden op de markt gebracht waarbij een bepaald model past op de body van een specifieke fabrikant. Ze zouden dus nog steeds op dat merk moeten passen, maar in de praktijk is dat niet altijd zo.

Hoe oud is het objectief

Natuurlijk zit er ook in de oude objectieven verschil. Ze zijn bijvoorbeeld vaak ongeschikt als zoomlens, want die techniek was nog niet zo goed ontwikkeld. Maar nieuwere, analoge objectieven, die dichter voor de opkomst van de DLSR kwamen, zijn daar vaak al  beter in. Oudere objectieven communiceren bijvoorbeeld vaak niet met de body van je huidige camera en zul je handmatig scherp moeten stellen. Het diafragma moet soms ook met een ring worden ingesteld en lichtmeters zullen niet altijd werken. Bij objectieven die later op de markt kwamen werkt de autofocus soms gewoon prima, als het objectief van hetzelfde merk is als je body.

Prime objectief

De meeste prime objectieven, met een vaste brandpuntsafstand, zijn van hoge kwaliteit en zijn de veiligste aankoop. Om de oude objectieven op je nieuwe body te kunnen bevestigen, zijn er adapterringen op de markt. Ze zijn er voor vrijwel elk merk, dus je kunt Nikkor objectieven middels een adapter ook op een Canon camera gebruiken. Maar zoals eerder opgemerkt, als je bij dezelfde fabrikant blijft is het niet eens altijd nodig.

Registerafstand

Om de juiste verloopring te kopen moet je de registerafstand (in het Engels flange focal distance) van je camera weten. Dit is de afstand tussen de (metalen) bevestigingsring van de camera tot de sensor (of vroeger film) in de body. Om een adapter te maken die tot in het oneindige kan focussen zonder toegevoegde correctie lenzen moet je er voor zorgen dat de afstand tot de sensor / film van de gebruikte lens op de originele camera groter is dan de camera waar je de lens op gaat gebruiken.
Is de registerafstand van het objectief kleiner dan van je camera, dan zul je dus correctie lenzen moeten gebruiken. Deze zijn een stuk duurder dan adapterringen, dus het is goed om te weten of je die nodig zult hebben en af te wegen of je erin wil investeren.

Waar let je verder op bij het aanschaffen van zo'n objectief?

Controleer de algemene staat van het objectief. Zitten er krassen op de lens? Kijk vooral goed naar de achterste lens. Draaien de diafragmalamellen soepel? Hoe zit het met stof en schimmel? Bekijk het objectief goed en, als je al een adapter bij je hebt, probeer het uit.

Voor- en nadelen

Het grote nadeel is dat een oud, analoog, objectief meestal niet met je camerabody kan communiceren. Belichtingsmeters werken niet, evenals autofocus. In sommige camera’s in de bovenkant van het segment kun je instellingen maken voor elke lens, waardoor je body alsnog met het objectief kan communiceren. Het grote voordeel is dat je nog eens kan kijken wat er op zolder stof ligt te happen, of op de rommelmarkt misschien een klein juweeltje op kunt pikken voor een paar tientjes.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie