Welke sd-kaart en waarom?

Welke sd-kaart en waarom?

Redactie digifoto Starter 4978
Geheugenkaarten staan vol met verschillende aanduidingen, klassen en snelheden. Dit kan een onbegrijpelijke brei informatie zijn als je niet precies weet wat deze cijfers en letters betekenen. De betekenis van deze getallen wordt lang niet altijd duidelijk aangegeven.

Voordat je een kaart koopt is het handig om eerst te weten wat deze aanduidingen precies betekenen en wat de invloed van deze getallen is.

Het ingewikkeldste bij de aanschaf van een sd-geheugenkaart zijn de verschillende snelheidsaanduidingen. De minimale constante snelheid van een geheugenkaart wordt aangegeven van een cijfer in een 'C'. Dit is de 'class'-aanduiding. De constante snelheid is van belang voor het opnemen van video. Dan moet er namelijk een constante datastroom verwerkt worden. Zo staat een class-2-kaart gelijk aan een minimale snelheid van 2MB/s en haalt een class-10-kaart 10MB/s. Wanneer je een hd-video op wilt nemen heb je minimaal een class-6-kaart nodig. Voor een geavanceerde full-hd-filmfunctie is al snel een class-10-kaart vereist.

Een nieuwe ontwikkeling is de UHS-standaard. Een kaart met de aanduiding UHS-1, is qua snelheid te vergelijken met een class-10-kaart. Op dit moment bevatten kaarten alleen nog maar de UHS-1-aanduiding. In de toekomst zullen kaarten hogere UHS standaarden bevatten.

Maximale snelheid

De maximale snelheid van een geheugenkaarten kan veel hoger zijn dan de constante snelheid. Deze pieksnelheid komt goed van pas bij het wegschrijven van foto's. Meestal wordt deze snelheid aangeduid in MB/s, soms met een getal gevolgd door 'X'. De snelheid is eenvoudig om te rekenen: 100X staat gelijk aan 15MB/s, 200X komt overeen met 30MB/s, etc.
In de praktijk heb je profijt van deze snelheid als je veel foto's achter elkaar schiet. In elke camera zit een geheugenbuffer, zodra deze vol zit worden de bestanden naar de geheugenkaart geschreven en gaat de snelheid van de camera flink achteruit.
Voor een spiegelreflexcamera met een groot aantal megapixels en de mogelijkheid om in raw te fotograferen heb je een hogere snelheid nodig dan voor een eenvoudig compactcamera. Voor die laatste soort camera's voldoet 20MB/s meestal prima. Heb je een spiegelreflex of compacte systeemcamera, dan kun je beter kiezen voor 30MB/s of meer.

Praktijktest

Aan enkel de class-aanduiding van een sd-kaart kun je niet zien hoe snel zo'n kaart in de praktijk is. Een klasse 10-kaart van merk X kan veel sneller zijn dan de klasse 10-kaart van merk Y. De beste manier om daar achter te komen is de praktijk, dus namen we de proef op de som.

Met een Canon 550D maakten we telkens 15 foto's (raw+jpg) in de burst-mode, om vervolgens te klokken hoe lang de camera nodig had om zijn buffer weg te schrijven naar het geheugenkaartje. We drukten de stopwatch in op het moment dat de eerste foto gemaakt werd. De tijdsmeting werd gestopt zodra het rode lampje (dat aangeeft dat er naar de geheugenkaart geschreven wordt) op de camera uitging.

Resultaten

Over het algemeen is de maximale snelheid van de sd-kaart bepalend voor de snelheid waarmee de buffer van de camera wordt weggeschreven. In de praktijk blijkt dat niet altijd het geval. Zo vormt de Duracell-geheugenkaart in deze test een uitzondering. Ondanks de maximale opgegeven snelheid, die met 30MB/s gelijk is aan die van de SanDisk Extreme-kaart, neemt het wegschrijven zo'n vijftien seconden langer in beslag.

Deze test bevat lang niet alle geheugenkaarten. Er zijn meerdere fabrikanten die geheugenkaarten met maximale snelheid van 45MB/s of meer in het assortiment hebben. Met deze test willen we je vooral een idee geven wat de snelheid van een kaart in de praktijk kan betekenen.

Het is duidelijk dat de class-aanduiding lang niet alles zegt als het aankomt op snelheid. De Panasonic Silver-kaart met een klasse 4 aanduiding is maar drie seconden langzamer dan de class-10-kaart van datzelfde merk. De maximale snelheid blijkt onderling ook maar 2MB/s te verschillen. Dit staat niet op het kaartje aangegeven, maar wel in de officiële specificaties.
Laat je keuze van een geheugenkaart dus niet alleen van de 'class' afhangen. Kijk vooral naar de maximale snelheid aangegeven in MB/s of X. Deze snelheid heeft meer invloed bij het wegschrijven van je bestanden.

sd, sdhc en sdxc

Er zijn drie verschillende standaarden: sd, sdhc en sdxc. De eerste is het oudste type en heeft een maximale opslagcapaciteit van 2GB. Shdc (hc staat voor 'High Capacity') kan maximaal 32GB aan en sdxc (xc staat voor eXtended Capacity) heeft een theoretische maximale capaciteit van 2 Terabyte. Een camera die overweg kan met sdxc, kan ook overweg met sd en sdhc, maar een camera geschikt voor sdhc, kan niet overweg met sdxc.

Hoeveel Gigabyte?

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt is vooral afhankelijk van je camera en waar je deze voor gebruikt. Op sommige kaartjes staat aangegeven hoeveel foto's er ongeveer op passen. Zo zagen we op een 8GB-kaartje staan dat hier 2000 foto's op passen. Als je foto's maakt in jpg dan is dat een realistisch getal, maar er wordt geen rekening gehouden met raw-bestanden. Die zijn veel groter. Schiet je in raw+jpg, dan kun je met een recente spiegelreflex ongeveer 300 foto's kwijt op een 8GB-kaart. Filmbestanden zijn nog groter, afhankelijk van de kwaliteit kan dit oplopen tot honderden MB's per minuut. Ga je aan de slag met zowel foto's als video, dan is 16GB of 32GB geen overbodige luxe.

Bron: www.digifotopro.nl

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie