Welke camera kies jij?

Amy Schutte 1232
Je eerste camera aanschaffen is een bijzonder en leuk moment. Maar als je de keuze nog moet maken, kan het wellicht overweldigend zijn. Want er zijn zoveel soorten camera’s!

Welke camera voor jou geschikt is, is vooral afhankelijk van waar je ‘m voor zal gaan gebruiken. Laat je dus niets op de mouw spelden door je neef die bruiloft fotograaf is, of de verkoper van de fotozaak die heel veel weet, vooral over hele dure camera’s.

Soort camera

Het is vooral een goed idee om als uitgangspunt te bepalen wat voor soort camera je aan wil schaffen. Er zijn er verschillende en we zullen er zo verder op ingaan. Daarnaast zul je een keuze maken voor een bepaald merk, bijvoorbeeld Canon, Nikon of Sony. Vervolgens een model en voila, je eerste camera!

Budget

Bij de keuze van je eerste camera is het dus erg belangrijk om te bepalen waar je de camera voor gaat gebruiken. Wil je jezelf opwerken naar professioneel fotograaf? Wil je op reis mooie foto’s maken? Of wil je foto’s maken in de natuur? Naast het doel is je budget erg belangrijk. Natuurlijk is, over het algemeen, de kwaliteit van duurdere camera’s beter. Maar het is maar de vraag of je daar als beginnend fotograaf al iets van gaat merken. Bovendien is het de fotograaf die een mooie foto maakt, niet de (dure) camera. Laat je dus niet meeslepen en houd je aan je budget. Nadat je je camera hebt aangeschaft en met het ‘fotografie virus’ besmet raakt, zijn er nog genoeg dingen waar je je geld aan kunt uitgeven!

welke camera, welke soort camera, DLSR, spiegelreflex, systeemcamera

DSLR of Digital Spiegelreflexcamera

Het meest bekende is de spiegelreflexcamera. Dit is de camera waarmee fotografen in de analoge tijd ook werkten, alleen zonder de D (van Digitaal). DSLR’s zijn de opvolgers van analoge spiegelreflexcamera’s en werken voor een groot gedeelte op basis van hetzelfde principe. De spiegel weerkaatst het licht dat daadwerkelijk door de lens valt naar de zoeker, zodat je het kunt zien. Wanneer de spiegel opklapt en de sluiter dichtgaat, wordt het licht naar de sensor (of film, in analoge tijd) doorgelaten en wordt de foto genomen. DSLR’s bestaan al lang en waren dan ook door de geschiedenis heen de voorlopers in de fotografie. Er zijn hierdoor veel verschillende objectieven op de markt, dus je hebt veel mogelijkheden. De technologie heeft zich betrouwbaar bewezen, je DSLR kan gemakkelijk vele jaren mee. Bovendien hebben DSLR’s, in verhouding tot hun meer elektronische concullega’s, een lange accuduur. Het nadeel is dat ze wat zwaar zijn, en ook best groot. Ze passen bijvoorbeeld niet in je zak. Bovendien richten de grote fabrikanten hun pijlen nu vooral op systeemcamera’s, waardoor deze qua technologie hun grote broer langzaamaan inhalen.

welke camera, welke soort camera, DLSR, spiegelreflex, systeemcamera

Systeemcamera

Bij een systeemcamera gaat alles digitaal: er zit geen spiegel meer in de camera. Alles gaat elektronisch, zo hebben systeemcamera’s een elektronische zoeker. Dit is eigenlijk een kleine monitor waarop een video wordt afgespeeld van wat er voor de camera gebeurt. I het begin zat er daarom vaak een kleine vertraging in. Je kunt je voorstellen dat dat voor bepaalde fotografen (denk sport of wildlife) niet wenselijk was. Inmiddels is dit probleem verholpen en kun je zelfs wat voordelen zien in de elektronische zoeker. Zo zie je realtime wat de verandering van belichtingsinstellingen doet met het beeld. Op die manier kun je bijvoorbeeld al zien wat de scherptediepte wordt, voordat je afdrukt. Bovendien hoef je nooit meer een onder- of overbelichte foto te hebben, want dat kun je van tevoren al opmerken. Systeemcamera’s zijn ook aanzienlijk kleiner en lichter dan DSLR’s. Maar, doordat ze betrekkelijk nieuwer zijn zijn er vooralsnog minder objectieven op de markt. Bovendien is door alle technologie de accuduur korter.

Naast DSLR’s heb je nog de keuze uit compactcamera’s en bridgecamera’s. Wat dat zijn, en wat de voor- en nadelen zijn, lees je binnenkort in deel 2. 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy