Schaduw geeft diepte aan je foto

Wees niet bang voor schaduw

Redactie digifoto Starter 2482

Als fotograaf is er soms lastig mee om te gaan, maar schaduw is je vriend. Door met schaduw te spelen is er veel meer uit je foto te halen. Let wel op de volgende dingen.

1: Het tijdstip

Voor buitenfotografie is het belangrijk rekening te houden met 'het gouden uur'. Net na zonsopgang en net vóór zonsondergang is het licht ideaal voor fotografie. Omdat de zon laag staat en het licht diffuser is zullen schaduwen echter uitgerekt en minder contrastrijk zijn. Wil je juist scherpe, korte schaduwen, dan is het noodzaak meer rond het midden van de dag op pad te gaan. Het is leuk om bij buitenfotografie je een keer specifiek te richten op schaduwen.

2: Let op diepte en drama

Schaduw geeft diepte aan je foto. Dit geldt zowel voor portretfotografie als voor andere fotografievormen, zoals landschap- of architectuurfotografie. Daarnaast kan het gebruik van schaduw een foto wat meer dramatiek geven. Denk bijvoorbeeld aan een landschapsfoto met enkele dreigende wolkenpartijen of een portret met aan één kant veel schaduw. Aan de andere kant kan een foto met weinig of zachte schaduwen juist een sereen effect geven. Denk dus goed na over wat je met een foto wilt bereiken.

3: Kies voor zwart-wit

Om goed om te leren gaan met schaduwen is het interessant om eens alleen maar in zwart-wit te fotograferen. Zet niet achteraf de foto om in zwart-wit, maar gebruik de zwart-witmodus van je camera. Omdat kleurcontrasten op deze manier wegvallen moet je zelf op zoek gaan naar contrastrijke beelden. Het is dus een mooie oefening om effectief om te leren gaan me schaduwpartijen. Je traint jezelf mooie schaduwen te herkennen en te gebruiken om betere foto's te maken.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie