Wat je als fotograaf moet begrijpen over VPN

Redactie digifoto Starter 677
Als fotograaf zijn er verschillende redenen waarom je een VPN zou willen gebruiken. We zullen er zo dieper op ingaan, maar eerst, wat is een VPN eigenlijk? 

 

Een VPN is een virtueel netwerk dat jouw verbinding met het internet afschermt van de buitenwereld door middel van een versleuteling. Al je internetverkeer gaat dan veilig ‘verpakt’ via een VPN-server naar de eindbestemming toe. Niet alleen zijn op deze manier de gegevens zelf veilig, maar ook jouw IP-adres en dus je locatie blijft verborgen. 

Voor fotografen is dit bijvoorbeeld van belang als:

  • Je gebruik maakt van openbare en gratis wifi netwerken.
  • Je gevoelig materiaal op je telefoon of laptop opslaat en jezelf extra wilt beschermen.
  • Je beelden anoniem op het internet wilt zetten, misschien als klokkenluider bij de overheid of een groot bedrijf, en zelfs via hun eigen netwerk.
  • Je reist naar landen waar sociale media niet toegankelijk is.

3 feiten die fotografen moeten weten over VPN

Een eerste belangrijk detail die fotografen moeten weten over VPN diensten is de snelheid. Als je vaak veel data tegelijk wilt uploaden of delen in de vorm van afbeeldingen, wil je natuurlijk niet dat dit veel langer gaat duren dan normaal. De beste VPN verschilt qua snelheid weinig met gewoon internet gebruiken.

Ten tweede moet je als fotograaf weten dat de metadata van je foto’s hetzelfde blijft. Als je digitale foto’s maakt, wordt er behalve de afbeelding ook andere informatie in het bestand opgeslagen, zoals het tijdstip, de locatie en het merk en model van de camera. Het kan zelfs informatie bevatten over de lens of camera-instellingen. Camera’s gebruiken een ingebouwde GPS voor geotagging van je foto’s en die informatie zal dus niet veranderen als je een VPN gebruikt. Ook niet als je foto’s maakt met je telefoon.

En tot slot: een VPN kan de automatische locatie weergave van sociale media aantasten en dus de locatie van de VPN server aangeven onder je Facebook of Instagram post. Het kan ook zijn dat je moet verifiëren dat jij het bent voordat je toegang tot je account krijgt, omdat je immers plotsklaps in een andere locatie bent dan normaal. Dit gebeurt meestal als je naar het buitenland gaat of in dit geval een server kiest die in het buitenland is. Je kunt dit oplossen door de instellingen van Facebook aan te passen of een server dichtbij je werkelijke locatie te kiezen. 

Foto door Matt Hardy via Pexels

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie