High key of low key fotografie?

Wat is high key en low key fotografie?

Eefke Burg 1778
Je hebt er misschien wel van gehoord: high key en low key fotografie. Maar wat houdt het precies in, hoe kan je het bereiken en wanneer kan je het beste inzetten? Je leest het hier.

Definitie high key fotografie

Je spreekt van high key fotografie, als er sprake is dat er in een foto de nadruk ligt op de lichte tinten in het beeld. In de meeste fotografiesoorten wil je een evenredige verdeling over je histogram. Bij high key fotografie ligt dit anders en zal de nadruk liggen op de witte tinten en highlights van een foto.

Toch is het zo dat het ook weer niet overbelicht moet zijn. In het onderstaande voorbeeld zie je een foto van een foto die zowel overbelicht als onderbelicht is. Dit kan je terugzien doordat in het histogram de grafiek zowel aan de linker- als de rechterkant geclipped is. Dit houdt in dat deze wordt afgebroken aan het einde, in plaats van dat deze naar beneden loopt voordat de grafiek is afgelopen.

In een goede high key foto is het zo dat zelfs in de gedeeltes van de afbeelding waar deze wit lijkt, er nog steeds detail zichtbaar is in de hooglichten.

Het effect van high key fotografie kan je bereiken door veel belichting te gebruiken. Vaak gebruik je één hoofdlicht en probeer je met andere lichten of reflectieschermen de schaduwen zoveel mogelijk in te vullen. Bij buitenfotografie kan je goede high key  foto's maken in de zomer door er voor te zorgen dat je met reflectieschermen de schaduwen zoveel mogelijk invult.

Definitie low key fotografie

De belichting van een foto wordt als low key gekenmerkt als er in de foto een nadruk licht op de donkere tinten. Waar high key fotografie zich richt op de witte tinten en highlights van een foto, daar richt low key fotografie zich op de zwarttinten en de schaduwen. Low key fotografie wordt vaak gebruikt bij het maken van sportportretten. Door low key fotografie te gebruiken zal dit ervoor zorgen dat er veel nadruk wordt gelegd op de contouren van het lichaam, waardoor spieren goed zichtbaar zijn.

Low key fotografie wordt ook in andere gevallen gebruikt, bijvoorbeeld bij productfotografie. Hierdoor heb je immers veel aandacht voor alleen het product en daarnaast krijg je een bepaalde sfeer die goed werkt voor deze vorm van fotografie.

Het is bij low key fotografie belangrijk dat je jouw histogram in de gaten houdt en ervoor zorgt dat de donkere gedeeltes van het beeld niet zwart worden.

Bij low key fotografie werk je vaak met weinig licht, dat vaak maar van één of twee bronnen komt. Je stelt deze vaak in zodat deze van achteren op jouw onderwerp schijnt, zodat je veel van de contouren van jouw hoofdonderwerp zichtbaar worden.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke