Wat hebben professionele fotografen in hun tas?

Amy Schutte 855
Ben je ook flink aan het verzamelen op het gebied van camera apparatuur? Heb je het gevoel dat je inmiddels vrijwel net zo goed bent uitgerust als een professional? Fotografie is een liefhebberij waarbij je spullen kunt blijven verzamelen. Apparatuur verbetert steeds en er komen continu nieuwe dingen op de markt. Dingen die jij móet hebben. Maar wat neemt een professioneel mee op een dagje fotograferen?

Het ligt natuurlijk heel erg aan de foto’s. Een portretfotograaf neemt andere dingen mee dan een landschapsfotograaf. Vooral de objectieven zullen verschillen. Bovendien, hoe meer mensen, hoe meer wensen en iedereen heeft natuurlijk eigen toevoegingen die hij of zij fijn vindt. Toch kunnen we zeker overeenkomsten vinden en we schromen niet die met je te delen.

Extra body

Veel professionele fotografen zullen een extra camerabody bij zich dragen. Daar kunnen ze dan alvast een ander objectief op gemonteerd hebben, zodat ze snel de wissel kunnen maken als zich daar een gelegenheid voor voordoet. Maar hij is ook bedoeld als backup, mocht er onverhoopt een probleem optreden. Het is immers niet goed voor je professionele reputatie om een hoogtepunt te missen omdat je camera een error geeft.

Objectieven

Welke extra objectieven je meeneemt, ligt erg aan wat je van plan bent. Om je kansen te spreiden, als je bijvoorbeeld de natuur in gaat en nog niet weet of je je op wildlife of landschappen gaat richten, kun je denken aan een groothoek, een macro en een nifty fifty. Veel professionele fotografen zijn echter voorbereid en nemen een veel beperkter deel van hun assortiment mee. Maak van tevoren keuzes en blijf daarbij, dan hoef je ook niet op alle ‘wat als’ situaties voorbereid te zijn.

Filters

De meeste fotografen zullen in elk geval een polarisatiefilter in hun tas stoppen. Met een polarisatiefilter kun je hinderlijke reflecties weghalen en kleuren intenser maken. Dit werkt vooral goed bij de lucht en water, dus voor landschappen is het bijna onmisbaar. Ook verloopfilters, om het contrastverschil tussen lucht en land wat minder te maken, en ND filters, om overdag met lange sluitertijden te fotograferen, zijn populair. Je hebt deze met filterhouders, die je dan natuurlijk ook bij je moet hebben, of opschroefbaar op de voorkant van je objectief.

Afstandsbediening

Of je er nu regelmatig gebruik van maakt of niet; de meeste fotografen hebben er één in hun tas zitten. Het neemt weinig ruimte in, en op de momenten dat ‘ie van pas komt is het daarom de moeite waard. Het kan het verschil betekenen tussen een scherpe foto van een zonsondergang en een mislukte foto.

Extra batterijen en extra SD kaarten

Ook dat mag niet ontbreken. Batterijen kunnen soms ineens sneller leeg gaan dan verwacht, bijvoorbeeld door kou of hitte.Niet overal heb je de gelegenheid om op te laden, en een professional is daar altijd op voorbereid, met extra batterijen. Neem ook extra batterijen mee als je gebruik wil maken van een flitser. Ook extra SD kaarten kunnen een lifesaver zijn. Niets zo vervelend voor je klanten dan wachten op de fotograaf die één voor één foto’s staat te wissen, omdat de kaart vol is. Onprofessioneel en hinderlijk. Je kunt beter veel te veel kaarten bij je hebben, dan gedurende de dag tekort komen. Bedenk wel een systeem voor jezelf om te onthouden welke je gebruikt hebt en welke niet. Scheelt je tijd achteraf.

 

Uiteraard kun je nog talloze dingen toevoegen aan je cameratas. Een statief (al hangt die meestal eerder aan de tas) is een waardevolle aanvulling áls je er gebruik van gaat maken. Anders is het alleen een hoop ballast. Hetzelfde geldt voor een externe flitser. sommige fotografen nemen nog losse lampen mee, eventueel met softboxen. Het ligt eraan wat je wilt halen en hoever je met je apparatuur moet sjouwen. Er is geen gouden regel voor, dus maak je eigen cameratas-checklist!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy