Warm weer: hoe bescherm je je camera?

Christel  de Wolff 3519

Hitte, je houdt er van of je haat het. Als je van plan bent te gaan fotograferen in dit weer kun je maar beter zeker zijn dat je beschermt bent tegen de hitte. En je camera ook... hoe doe je dat?

Camera's kunnen slecht tegen extreme hitte. Zodra je camera te heet (of te koud) wordt, werkt deze minder goed. Bewaar je apparatuur zoveel mogelijk in de schaduw en laat je camera niet achter in een warme auto. Zomers weer kan nog meer risico's met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als je gaat fotograferen op het strand. Hou dan ook rekening met de volgende gevaren:

Weg met zand

Ga je naar een zanderige locatie, pas dan op voor zand. Zand en camera-apparatuur is een slechte combinatie. Een UV-filter is normaal meestal niet nodig, maar kan in het geval van zand krassen op je lens voorkomen. Ook zand in je statief is niet handig. Maak je gebruik van een statief en is er zand op gekomen, maak dan eerst je statief helemaal zandvrij voordat je deze weer inschuift om te voorkomen dat het in het statief terecht komt. 

Houd je camera schoon

Zeker als je je camera naar het strand meeneemt, kan je apparatuur beschadigen door bijvoorbeeld zand, zout water en zonnebrand. Een robuuste camera kan wel tegen een stootje, maar ook die moet je na de aanraking met zout water weer schoon maken met zoet water. Zonnebrand en zweet zijn ook twee vloeistoffen die je niet graag op je camera hebt. Ze geven nare vlekken op je lens, zoeker of lcd-scherm. Zorg dus dat je lensdoekjes en iets van een zweetband bij je hebt. Met schoonmaakdoekjes kun je je handen ontdoen van het vet van zonnebrand.

Condens

Als je de apparatuur van een koude omgeving (auto met airco) naar een warme omgeving verplaatst, kun je last krijgen van condensvorming. Als de condens aan de binnenkant van de camera komt, kan dit je camera ernstig beschadigen. Het beste zorg je voor zo min mogelijk temperatuurschommelingen door de camera in je tas te bewaren en even te laten acclimatiseren voordat je hem uit je tas haalt en aan de slag gaat.

Op vakantie vanuit je woonkamer met DIGIFOTO Travel

Heb jij de smaak van vakantie en reizen alweer te pakken? Wij hebben een mooie online special voor je klaar staan, boordevol reisfotografie en inspirerende verhalen. Check 'm hier

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel