Wanneer heb je een statief nodig?
Een statief is een handig middel om scherpe en stabiele beelden te krijgen. Vooral in donkere situaties is het statief de redder in nood. Maar je kunt dit op meer momenten goed gebruiken. Toch heeft het gebruik van een statief niet enkel voordelen. Lees hier meer over waarom je wel of niet een statief gebruikt.
Lange sluitertijd
Wanneer je een lange sluitertijd gebruikt, laat je diafragma langer licht door. Je gebruikt een lange sluitertijd vooral bij weinig licht of om motie vast te leggen op foto. Staat je diafragma ver open en fotografeer je met een lange sluitertijd in het donker, dan krijg je bewogen beelden zonder statief. Als je geen gebruik maakt van het statief zal je camera de beweging van je handen opvangen.
Macrofotografie
Ook bij macrofotografie kan een statief erg handig zijn. Omdat je ver inzoomt, worden trillingen sneller zichtbaar wanneer je vanuit de hand fotografeert. Probeer ook je onderwerp uit de wind te houden. Wanneer de bloem die je fotografeert midden in de wind staat, krijg je ook een bewogen beeld. Ook in andere takken van de fotografie komt een statief goed uit om bewegingsonscherpte te voorkomen. Bijvoorbeeld om producten of landschappen haarscherp in beeld te brengen.
In de studio
Ook in de studio kun je een statief goed gebruiken. Niet enkel je camera hoeft op een statief, maar je kunt dit ook gebruiken als standaard voor fotografie-accessoires.
Moeilijke hoeken
Gebruik een statief daarnaast ook voor moeilijke hoeken. Soms kun je een fotografiepositie niet gemakkelijk aannemen, waardoor je bewogen beelden krijgt. Zet je statief in om scherpe, onbewogen kiekjes te maken.
Lees ook: Waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een statief
Zware lens
Heb je een zware lens, dan is het handig om een statief te gebruiken om deze stabiel te houden. Doordat je tijdens het fotograferen zonder statief onbewust veel bewegingen maakt om de lens goed recht te houden.