Waarom zou je kiezen voor een prime objectief?

Redactie 745
Een objectief met vaste brandpuntsafstand, of ‘prime objectief’, is een objectief voor op je camera dat niet in- of uit kan zoomen. Wat zijn dan de voordelen ervan?

Een veelgestelde vraag door beginnende fotografen die toe zijn aan een nieuw objectief is; welke moet ik kopen? Het antwoord daarop is niet eenvoudig, want het ligt er erg aan wat je ermee wil doen. Een mogelijkheid is een prime objectief. Deze heb je in verschillende brandpuntsafstanden. Ze hebben een aantal voordelen.

Lees ook: Het hoe en waarom van lenscoatings

Van een prime objectief word je creatiever

Als je niet kunt zoomen, zul je je benen moeten gebruiken om een andere uitsnede te krijgen. Soms had je misschien gewild dat je wel een beetje in kon zoomen. Nu zul je moeten roeien met de riemen die je hebt, en moeten zoeken naar een uitsnede en compositie die anders is dan je had gehoopt, maar wel werkt. Zo kom je een beetje uit je comfortzone en kom je tot andere, vaak verrassende resultaten.

Lees ook: Review: Nikon Z 50mm f/1.8 S

Lichtgevoeligheid van een prime

Objectieven met een vaste brandpuntsafstand zijn lichtgevoeliger. Dat betekent dat je er beter mee uit de voeten kunt in omstandigheden met slecht licht. Doordat het diafragma verder open kan dan bij veel zoomobjectieven, zeker rond dezelfde prijsklasse, kun je je sluitertijd hoger zetten en dus scherpere foto’s maken.

Betere prestaties

Zoom objectieven hebben, wanneer je ze helemaal uitzoomt, vaak een vertekening aan de randen van het beeld. Prime objectieven hebben dat niet.  Bovendien werkt de autofocus hiervan meestal razendsnel.

Prijs

Relatief gezien zijn prime objectieven goedkoper. Bovendien zijn ze erg goed, dus de prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend. Bovendien verandert deze techniek nauwelijks, dus het is een lange termijn investering in je fotografie. Veel fotografen schaffen een objectief met vaste brandpuntsafstand aan, en fotograferen er hun hele leven mee!

Gewicht en formaat

Een zoomobjectief heeft meerdere lenselementen, om op verschillende brandpuntsafstanden foto’s te kunnen maken. Deze maken het objectief zwaarder. Omdat objectieven met één brandpuntsafstand dat niet hebben, zijn deze lichter van gewicht.

Natuurlijk is het nog steeds afhankelijk van jouw fotografie gedrag welk objectief je zou moeten kopen. Dat hoeft niet perse een prime objectief te zijn. Maar misschien helpt dit je iets bij het maken van een beslissing.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie