Waarom vroeg in de ochtend fotograferen een goed idee is

Amy Schutte 3240

Als je hobby fotografie is, heb je het misschien al eens gemerkt; er wordt vaak gesproken over vroeg opstaan. En of je nu een ochtendmens bent of niet, het is de moeite om het wekkertje vroeg in de ochtend te zetten.

Er zijn verschillende redenen om vroeg in de ochtend op te staan. En hoe verleidelijk het ook is om de wekker weer uit te zetten en jezelf nog eens lekker om te draaien, denk aan deze voordelen van vroeg opstaan voor fotografie.

vroeg, ochtend, 's ochtends vroeg, gouden uren

Gekleurde uren

Net na zonsopgang heeft het licht een prachtige warme kleur en is het mooi diffuus. Prachtig licht voor fotografie. Daarom worden dat ook wel de gouden uren genoemd. Deze worden, in de ochtend, voorafgaand aan een mooie blauwe hemel, waartegen lampjes mooi afsteken. Maar dat licht heb je aan het einde van de dag ook in een andere volgorde, rond zonsondergang. In principe is dat zo, maar in de avond heb je een andere atmosfeer. Zeker in stedelijke omgevingen, of hele warme gebieden. Door dingen als uitlaatgassen krijg je een atmosfeer die een kleine waas over je foto’s legt. Die is aan het einde van de dag sterker, want die heeft gedurende de dag op kunnen bouwen. In de vroege ochtend is die het minst, en is de lucht en het licht dan ook het helderst.

In de ochtend is het lekker rustig

Op druk bezochte bestemmingen of bij toeristische trekpleisters is het helemaal de moeite waard om vroeg op te staan. Anders heb je kans dat het rijen dik staat opgesteld met fotografen. Bovendien staan er steeds mensen in beeld, waardoor het lastig is om een goede foto te maken. In de uren van de vroege ochtend heb je daar veel minder last van. Dus check eventuele openingstijden en zorg dat je de eerste bent.

De ochtend is mooi

Het ontwaken van de wereld, de belofte van een nieuwe dag, de ochtend is gewoon erg mooi. Het licht, de rust, allemaal dingen die je in je foto terug ziet. In de ochtend kun je nu eenmaal mooie foto’s maken!

vroeg, ochtend, 's ochtends vroeg, gouden uren

Dieren

Voor wildlife of macro is de vroege ochtend ook ideaal. Wil je bijvoorbeeld macrofoto’s maken van insecten? Deze moeten vaak een beetje opgewarmd worden door de zon voordat ze volledig actief worden. Ze zijn dus nog wat traag, wat natuurlijk ideaal is voor jou. Andere dieren worden juist net actief, waardoor ze in elk geval uit hun schuilplaats komen.

Natuur

Op reis in warme landen is de vroege ochtend zo fijn, omdat de temperaturen nog niet zo hoog zijn opgelopen. Dan moet je overigens wel erg vroeg zijn, want in tropische gebieden stijgt het kwik rap. Maar in eigen land is het ook in de winter of herfst de moeite om vroeg op te staan. De dauw over de velden, of de witte rijp maken fantastische onderwerpen.

vroeg, ochtend, 's ochtends vroeg, gouden uren

Straatfotografie

Ook op straat, vooral in steden, ziet de wereld er in de vroege ochtend anders uit. Marktlieden die hun kramen opbouwen, vuilniswagen in nauwe straatjes en soms zelf nog een dronken verstekeling. De rauwe ochtend uren kunnen prachtige foto’s opleveren in de stad!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy