Waarom je juist in de regen moet fotograferen

Waarom je juist (niet) in de regen moet fotograferen

Redactie digifoto Starter 2045

Veel van ons houden niet van de regen. Of het nu komt omdat we gewoon niet genieten van nat worden of omdat we ons apparatuur willen beschermen. Toch is het de moeite waard om een keer te fotograferen in de regen.

Allereerst: doe geen dingen die onlogisch zijn. Wanneer jouw camera erom bekend staat stuk te gaan bij het eerste de beste druppeltje water, dan is het geen goed idee om in een regenbui te fotograferen. (Wel is het misschien een goed idee om een nieuwe camer aan te schaffen). Ook moet je te allen tijde op je eigen gezondheid letten; zorgen voor genoeg droge kleding of een goede schuilplek. Als je dat hebt geregeld, kun je je gaan concentreren op het maken van mooie platen in de regen, want ja, ook bij regen kun je fantastische foto's maken. 

Lees ook: Bescherm je gear tegen slecht weer

Er is veel te winnen door af en toe met je camera in de regen te staan. In deze video legt Simon Baxter je uit waarom hij zoveel van fotograferen in de regen houdt. De omgeving krijgt een totaal andere sfeer door de reflecties die de regen maakt. Gebruik deze reflecties ook zeker tijden het fotograferen. Ook kan je gebruik maken van verschillende sluitertijden. Met een langere sluitertijd krijg je zachte strepen in je beeld en met een korte sluitertijd leg je de druppels echt vast. Als het regent krijg je een erg gaaf effect als je tegenlicht gebruikt. Een tip is om je zonnekap gewoon op je objectief te laten zitten, ook al schijnt de zon niet. Door de zonnekap komen er geen druppels op de frontlens.

Nederland regen land

In een land zoals Nederland waar het 570 uur per jaar regent zou je kunnen overwegen om vaker naar buiten te gaan wanneer het regent. Vooral wanneer de 'R' in de maand zit, maar ook een mooie lente of zomerbui kan mooie resultaten opleveren. Een wisselvallige zomer is vaak een domper voor velen, maar met een beetje omdenken kun je er toch vaak wat positiefs uit halen. Fotograferen in de regen brengt risico's met zich mee, maar het resultaat is vaak waanzinnig. Zodra je leert hoe je met alle weersomstandigheden moet fotograferen staat er niks meer voor je in de weg en kan je elk moment van het jaar naar buiten.

Rustgevende regen

Na een dag in de regen te hebben gestaan is thuis komen heerlijk. En kan je al je foto's bekijken met het rustgevende geluid van de regen op de achtergrond. Als je thuiskomt is er een groot temperatuurverschil. Laat daarom je apperatuur in de fototas acclimatiseren in de hal. Hiermee voorkom je condens in de camera en je objectieven. Haal wel alvast je geheugenkaartje en de accu uit het toestel.

Lees ook: Het weer omarmen met je fotografie

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie