Vuurwerk fotograferen. Maak zelf die knallende plaat!
Ga jij er vanavond met je camera op uit om beelden te maken van het vuurwerk? Bedenk je dan dat het mooi in beeld brengen van vuurwerk bepaald geen sinecure is. Hoe maak je nu die knallende plaat? Wij geven je tips!
Vuurwerk fotograferen. Gebruik een statief
De belangrijkste tip is het gebruik van een statief. Aangezien je in het donker fotografeert, werk je met lange sluitertijden om je foto voldoende te belichten. Een statief is hierbij een absolute must! Zo voorkom je bewegingsonscherpte.
Compositie
Ook is het verstandig om vooraf je compositie te bepalen, zodat de kans groot is dat de foto ook zo wordt als je vooraf in gedachten had. Ook is het aan te raden om vooraf je camera in te stellen. Zodra het vuurwerk afgaat, heb je eigenlijk geen tijd meer om hier nog over na te denken.
Vuurwerk fotograferen. Let op de stand van de wind
Hoe staat de wind? Wellicht niet iets waar je direct aan denkt, maar ook dit is een punt dat bepalend kan zijn voor je foto. Vuurwerk creëert rook en rook is als een waas voor je foto. Probeer dus, indien mogelijk, een plekje te zoeken waar de wind de rook wegwaait van het vuurwerk zodat deze niet de mooie lichtshow verpest.
© Martijn Kort
Diafragma
Stel bij voorkeur een diafragma in tussen f/8 en f/16 en kies voor een langere sluitertijd. Een korte sluitertijd 'bevriest' de beweging. Dit betekent in het geval van vuurwerk dat je een kort moment vastlegt en niet de beweging van de vuurpijl en de explosie. Bij vuurwerk wil je dan ook een 'langere' sluitertijd. Ga hierbij uit van minimaal 1/10 sec tot maximaal 30 seconden. Hoe langer je sluitertijd, hoe meer beweging je vastlegt.
Bulb-stand
De Bulb-stand op je camera (één stap voorbij 30 of 60 seconden) stelt je in staat zolang te fotograferen als je de ontspanknop ingedrukt houdt. Dit is een perfecte manier om zolang te fotograferen als jij nodig denk te hebben om de vuurwerk explosie volledig op de foto te krijgen. Druk af zodra de explosie start en laat los zodra de explosie voorbij is. Wanneer je voor deze optie kiest, is het wel aan te raden gebruik te maken van een afstandsbediening om bewegingsonscherpte, als gevolg van het indrukken van de ontspanknop, te voorkomen.
Vuurwerk fotograferen. Stel vooraf scherp
Wanneer je camera op auto-focus staat, zal deze altijd vooraf moeten scherpstellen. Dit kan bij het fotograferen in het donker erg lastig zijn en de kans is groot dat je hierdoor te laat bent voor die mooie foto. Stel daarom vooraf scherp (al dan niet d.m.v. autofocus) en schakel over op manual focus. Je kunt overigens vrijwel altijd de focus instellen op oneindig, aangezien je vrijwel altijd een behoorlijk stuk verwijderd bent van het vuurwerk.
ISO-waarde
Het is donker en wellicht denk je dat je daarom een hogere ISO-waarde moet instellen. Niet doen! Het vuurwerk geeft behoorlijk fel licht dat je, zeker in combinatie met een langere sluitertijd, prima vast kunt leggen met een lage ISO-waarde van 100 (200 als dit de laagste waarde is). Hiermee voorkom je ruis die voorkomt bij hogere ISO-waarde.
Last but not least. Maak zoveel mogelijke foto's. Zo vergroot je de kans op die ene knaller!
Tijdens onze allereerste DIGIFOTO Podcast, die eerste kerstdag live ging, stelden wij NiSi- en ZEISS ambassadeur Martijn Kort ook de vraag hoe je nu die knallende plaat maakt. Benieuwd naar zijn antwoord? Luister dan snel naar onze Podcast. Dat kan via onderstaande link!
Lees ook: De allereerste DIGIFOTO Podcast!
Ga jij het vuurwerk fotograferen vanavond? Vergeet dan niet jouw allermooiste beelden te uploaden in onze lezersgallery!