Vuistregels voor landschapsfotografie
Niet alles
Probeer niet alles in een foto vast te leggen, kies een deel van het landschap uit en focus je hierop. Het is belangrijk dat elementen die hier bij horen duidelijk in beeld zijn. Alles wat afleid van de mooie scene kun je vervolgens weglaten.
Lijnen
Zorg voor lijnen in je landschapsfoto, lijnen sturen het oog van je kijker. Je kunt hierdoor de aandacht verleggen op het belangrijkste punt in de foto. Lees meer over lijngebruik in de landschapsfotografie in dit artikel.
Diafragma belangrijk
De diafragma is erg belangrijk in de landschapsfotografie. Hoe kleiner de diafragmaopening, hoe meer scherpte je in de foto hebt. Kies dus een hoger diafragmagetal uit om zo veel mogelijk in je foto haarscherp te krijgen.
Lenskeuze
Denk na over je lens. Wil je een stukje inzoomen of het hele beeld in een foto vangen. Iedere lens heeft zijn voor en nadelen. Groothoeklenzen zorgen dat een gebied enorm groot gaat lijken. Onderwerpen worden kleiner etc. Een telelens daar in tegen kan je hele perspectief vervormen. De voor en achtergrond lijken een stuk dichter bij elkaar te staan.
Statief
Bij een lange sluitertijd is het verstandig om vanaf een stevig statief te werken. Bij een lange sluitertijd moet je er rekening mee houden dat er op winderige dagen beweging in je foto kan ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld door bomen die bewegen of gras dat langzaam op de wind mee wiegt.
Rechte horizon
Zorg voor een extreem scheve of een kaasrechte horizon. Een beetje scheef maakt de foto vaak net wat minder mooi. Als jij je statief doormiddel van de waterpas recht plaatst ontstaat er een mooie rechte foto.
Deel jouw landschapsfoto in onze gallery!