Visual storytelling: hoe vertel ik een verhaal met een foto?

Dalindcy Koolhoven 5157
Een foto zegt meer dan duizend woorden. Visual storytelling is één van de krachtigste manieren om een verhaal over te brengen. Met de komst van social media, zoals Facebook en Instagram, is dit nog belangrijker geworden. Mensen zijn geïnteresseerd in jouw verhaal, jouw mening, jouw leven. Een foto is een goede manier om dit over te brengen. Maar hoe doe je dit het beste?


Foto © Cees Buitendijk

Denk na over je doel

Wat wil je vertellen met je foto? Kies je voor zwart-wit of kleur? Gebruik je natuurlijk licht of flitslicht? Een foto komt in kleur bijvoorbeeld anders over dan in zwart-wit, maak een bewuste keuze wat je wilt vertellen met je foto. Daarnaast kan een foto sfeervoller en dramatischer worden door een groter contrast tussen licht en donker. Weinig licht kan de foto mysterieuzer of droeviger maken, terwijl fel zonlicht je foto veel scherpe schaduwen geeft. Wil je extra nadruk leggen op een silhouet of vorm? Fotografeer dan tegen het licht in. Genoeg om over na te denken dus.

Doe research

Het is belangrijk dat je nadenkt over de foto die je wilt maken. Praat met de persoon waarvan je een portret maakt of doe research naar objecten of het evenement dat je gaat fotograferen. Fotografeer je een object? Verdiep je dan in het materiaal en de vorm. Als je naar een evenement toegaat, is het belangrijk jezelf goed in te lezen. Zorg dat je het programma kent en weet wat je kunt verwachten. Bedenk van tevoren welke camera en lenzen je gaat gebruiken, zodat je cameratas geen letterlijk blok aan het been wordt.


Foto © Erik Bertels

Emotie

Sfeer vastleggen gaat het beste via emotie. Emoties zijn spontaan, probeer poserende mensen dus te vermijden. Zij doen zich anders voor zodra er een camera op hen gericht is en dat is vaak van het eindresultaat af te lezen. Om een foto te laten spreken, moet de emotie echt zijn, maar ook duidelijk. Let op details, zoals een frons of omhooggetrokken mondhoek.

Moodboard

Als je vastloopt of niet precies weet wat voor verhaal je met je foto wilt vertellen, kan het helpen om naar het werk van anderen te kijken. Een goede manier om jezelf te inspireren is het maken van een moodboard. Als je een idee hebt, maar niet precies weet hoe je dit naar een foto kunt vertalen, kan een moodboard je helpen dit idee vorm te geven. Foto's kun je tegenwoordig overal vinden, maar een erg goede en handige website is Pinterest. Hier kun je aparte boards maken waaraan je foto's kunt toevoegen, zodat je een verzameling krijgt van een heleboel inspirerende foto's. Zo heb je altijd ideeën en heb je waarschijnlijk sneller voor ogen hoe je dé perfecte foto maakt.


Foto © Pia de Wolf

Beweging en gebeurtenis

Een vrouw die met een boos gezicht het portier van een auto dichtslaat. Een kind dat een teddybeer achter zich aansleept. Een silhouet van een stel dat samen danst. Bij al deze foto's zijn beweging en gebeurtenis belangrijk, omdat deze de emotie van de foto vertalen op het beeld. Bij foto's waarop emotie niet duidelijk zichtbaar is, is het van belang dat het verhaal verteld wordt door middel van lichaamstaal of een gebeurtenis.