Vijf veelgemaakte beginnersfouten bij het fotograferen

Redactie digifoto Starter 3715
Je kunt het jezelf nog zo gemakkelijk maken – door bijvoorbeeld de automatische functie te gebruiken –, maar fouten liggen altijd op de loer. Als je dit gelezen hebt, maak je er alweer vijf minder!

Instructies in de kattenbak

Was je bij aanschaf van je camera zó enthousiast dat je meteen aan de slag wilde? Dat nemen we je niet kwalijk. We hopen alleen dat je de handleiding niet ongelezen in de kattenbak hebt gedumpt. Een camera is namelijk iets anders dan een broodrooster: het instructieboekje biedt wel degelijk handige informatie. Duikel hem daarom toch nog even op en bladder hem door. Wellicht staan er dingen in die je nog niet had bedacht. Hoe je de sensor reinigt bijvoorbeeld, of waar al die functies op de bovenknop nu precies voor staan. Het is de moeite waard, echt.

Scheve horizon

Wanneer je gegrepen bent door een mooi beeld dat je graag wilt vastleggen, vergeet je wel eens op de horizonlijn te letten. Hierdoor kan het zomaar zijn dat de zee waarin de zon zakt scheef op de foto staat. Bij sommige nieuwere camera's kun je aan een digitaal waterpasje zien wanneer je een 'scheve foto' dreigt te maken, in andere gevallen kun je een statief gebruiken. Heb je toch een scheve foto gemaakt? Geen nood, in diverse bewerkingsprogramma's kun je de horizonlijn gemakkelijk rechttrekken.

horizon
Een voorbeeld van een extreem scheve horizon. Je kan het ook bewust toepassen natuurlijk, zorg dan wel dat dat duidelijk is!

Toch niet scherp

Het komt vaak voor dat je denkt een scherpe foto te hebben gemaakt en dat later op groot formaat toch niet het geval blijkt te zijn. Je kunt dan natuurlijk in een bewerkingsprogramma aan de slag gaan, maar het is fijner om tijdens het fotograferen al wat trucjes toe te passen die de kans op onscherpte verkleinen.

Een goede en makkelijk uit te voeren tip is een niet te langzame sluitertijd te kiezen. Dat doe je aan de hand van het objectief dat je gebruikt. Fotografeer je op 50mm, zorg dan dat de sluitertijd minimaal 1/50e seconde is. Fotografeer je op 300mm, gebruik dan 1/320e seconde (1/300e ontbreekt op de meeste camera's). Houd wel rekening met de cropfactor! Op de meeste spiegelreflexcamera's (behalve de dure fullframe-modellen) is 50mm effectief 75 a 80mm, gebruik dan dus ook minimaal 1/80e  seconde!

Wil je met een langere sluitertijd fotograferen of in een situatie met minder licht? Dan kun je het gebruik van een statief overwegen. Soms is dat niet praktisch en wil je uit de hand fotograferen. Zorg dan dat je je camera met beide handen vasthoudt waarbij je je objectief met één hand ondersteunt en met de andere hand je body vasthoudt. Welke methode je ook kiest, besef dat een scherp plaatje achterop je camera niet betekent dat het resultaat ook scherp is!

Gewoon in het midden

Zie je een mooie kerk? Dan kun je ervoor kiezen om die pontificaal in het midden van je compositie zetten. Dat levert ongetwijfeld een mooi beeld op, maar misschien niet zo spannend. In de fotografie heb je daar een aantal trucjes voor zoals de regel van derden en het gebruik van de gulden snede. Wij hebben daarover een uitgebreid artikel klaarstaan om je foto's interessanter te maken.

kerk
Met het onderwerp midden in beeld heb je een mooie, maar niet erg spannende foto.

Zoomen of lopen?

Veel mensen denken met een zoomobjectief niet meer te hoeven lopen. Een misverstand. Vaak zorgt ver inzoomen voor minder scherpe foto's. Om dat te voorkomen kun je dus beter je voeten gebruiken. Dat levert bovendien een ander perspectief op. Door in te zoomen druk je het onderwerp wat je fotografeert plat en wordt je foto afstandelijk.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Jan prinsen

Crop factor meenemen in de brandpunt/sluitertijd "tip".... zo logisch. LOI cursus digitale grafie, uren op Youtube, uren surfen, video's downloaden en kijken, veel foto's ala trail and error en ik lees het nu voor het eerst. Abbo is zijn geld zeker waard.

Thanx Sanne!