Vijf tips voor het bewerken van je foto’s

Redactie digifoto Starter 1443
Je foto’s bewerken kun je zo uitgebreid maken als je zelf wil. De één is uren bezig met een foto en de ander is in vijf minuten klaar. Of je nu een beginner of gevorderde fotograaf bent, met deze vijf tips kun je je nabewerkingsproces naar een hoger niveau tillen.

Wanneer je een foto maakt, is deze meestal niet gelijk helemaal af. Door de foto te bewerken kan je hem sterker maken. In de video hieronder worden vijf tips gegeven om beter te kunnen inschatten wat een foto nodig heeft.

Tips voor het bewerken van je foto’s in het kort: 

Wat is het onderwerp

Stel jezelf de vraag wat het onderwerp van je foto is. Wanneer je weet wat je hoofdonderwerp is, kan je hier de focus op leggen.

De sfeer van je foto

Wat voor sfeer wil je dat je foto uitstraalt? Wil je een warme en gezellige sfeer of een donkere en mysterieuze sfeer? Vaak wordt het gevoel van de foto al grotendeels bepaald tijdens het maken ervan, bijvoorbeeld door de weersomstandigheden. Als je een zonsondergang fotografeert, ga je eerder voor de warme sfeer met warme kleuren en tinten. 

Wat mist er in het beeld?

Soms zijn er bepaalde aspecten aan een foto die je mist. Bijvoorbeeld als de weer- of lichtomstandigheden niet altijd ideaal zijn. Soms merk je dit op locatie al, wees dan niet bang om de foto alsnog te maken. Tijdens de nabewerking is het de perfecte kans om de aspecten die je mist alsnog toe te voegen. 

Wat is er niet belangrijk?

In een beeld is vaak niet alles wat je ziet interessant en belangrijk. Dat betekent niet dat je dit uit het beeld moet halen. Door simpelweg de aandacht van dit onderwerp te halen, door bijvoorbeeld schaduwen toe te voegen, kun je vaak al een heleboel bereiken en gaat de aandacht niet van het belangrijkste onderwerp af. 

Foto bijsnijden

Door de bovenstaande stappen te doorlopen, heb je waarschijnlijk een aardig beeld gekregen van wat het doel is van je foto. Wanneer je dit weet is kan je daar het formaat van je foto ook op aanpassen zodat de belangrijkste onderwerpen van je foto niet verloren gaan. 


Een foto bewerken is meer dan alleen de kleuren aanpassen. Een goede foto vertelt vaak een verhaal. Door met deze tips te werken creëer je onbewust een verhaal in de foto. Wil je meer Photoshop tips? 
 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie