Vijf handige instellingen voor macro

Amy Schutte 2851
Macrofotografie is ongelofelijk leuk om te doen. Soms zijn de foto’s bijna abstract en geven ze een blik op de wereld die anders is als met het blote oog.

Om je macrofoto’s naar een hoger niveau te tillen, willen we je wijzen op deze instellingen. Zo krijg je nog meer controle over het beeld.

macro, macro fotografie, instellingen voor macro

Handmatig scherpstellen

Als fotografen maken we veel gebruik van autofocus. Waarom zouden we dat niet doen? Autofocus is snel, accuraat en vaak sneller dan we zelf zijn. Macro objectieven zijn echter vaak niet zo goed met automatisch scherpstellen. Bovendien heb je met macro vaak wat meer tijd, dus ook de gelegenheid om zelf scherp te stellen. Bovendien heb je bij macro vaak te maken met een kleine scherptediepte: maar een heel klein gedeelte van het onderwerp dat je fotografeert is scherp. Om dat gebied nauwkeuriger te kunnen selecteren, is het in dit geval geen slecht idee om dat met de hand te doen. Zo kun je het scherptevlak precies leggen waar jij het wil hebben.

Diafragma prioriteit of handmatige belichting

Scherptediepte is belangrijk bij macro. Om dit ook zelf onder controle te houden, is het belangrijk dat je de diafragma opening zelf bepaald. Macro objectieven hebben van zichzelf al een kleine scherptediepte. De enige invloed die je er zelf verder op kunt uitoefenen, is het groter of kleiner maken van de diafragmaopening. Maak je de opening groter (kleiner f/getal)? Dan wordt de scherptediepte kleiner, er is dan een klein gedeelte in de foto scherp. Maak je de diafragma opening groter (groter f/getal)? Dan wordt de scherptediepte groter, je hebt dan een groter gedeelte scherp. Met de diafragma prioriteit modus stel je zelf het diafragma in, en de camera kiest daarbij de andere instellingen. Of je kunt je camera helemaal handmatig instellen.

LiveView voor macro

LiveView is de weergave van wat je ziet door de zoeker, maar dan op het LCD scherm van je camera. LiveView kan enorm handig zijn bij macro fotografie. Omdat het scherptevlak zo klein is, is het soms lastig om precies te bepalen wat scherp is en wat niet. Vooral door de zoeker. Het LCD scherm is vaak veel groter, en maakt het veel makkelijker om te zien wat scherp is en wat niet.  Bovendien kun je met LiveView nog eens extra inzoomen, om het nog beter te kunnen zien.

macro, macro fotografie, instellingen voor macro

Burst

In principe is het aan te raden om macrofoto's met een statief te maken. Het kleine scherptevlak verschuift immers snel. Met zo’n grote vergroting is het lastig om een scherpe foto te krijgen, waar je ook nog eens een mooie compositie hebt, zonder statief. Maar niet iedereen gebruikt graag een statief of heeft er één. Dan kan het helpen om in burst modus te fotograferen. Je houdt de ontspanknop ingedrukt en de camera ‘vuurt’ af, vaak vele foto’s per seconde. Het is niet de manier om de meeste controle te houden, maar meer met losse flodders schieten: er is er dan vast wel eentje raak. En vaak is dat ook zo.

Zelfontspanner

Kleine bewegingen in je camera geven al snel onscherpe foto’s, ook op statief. Het afdrukken zelf kan daar ook een oorzaak van zijn. Gebruik daarom de zelfontspanner, en zet de timer op 2 seconden. Op het moment dat de camera de foto daadwerkelijk neemt, zijn de trillingen al weggeëbd. Dit werkt alleen wanneer je gebruik maakt van een statief.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy