Videotutorial: Macrofotografie voor beginners

Videotutorial: Macrofotografie voor beginners

Itam van Teeseling 1705

Macrofotografie, het fotograferen van het kleine, is een aparte tak van sport. In deze video wordt helder uitgelegd waar je rekening mee moet houden als je begint met dit soort fotografie.

Lens

Gebruik lenzen met de juiste brandpuntsafstand. Dit ligt meestal rond de 100mm Daarnaast is het prettig als je lens een stabilisatiefunctie heeft. Je foto's hebben zo minder last van trillende handen.

Weer en locatie

Macrofotografie leent zich natuurlijk uitstekend voor het fotograferen van de natuur en dit kan in principe al in de tuin waar je bloemen en planten kan fotograferen. Maar ook insecten zijn dankbare onderwerpen. Deze laten zich meestal zien als de temperatuur boven de 17 graden celcius is, meestal in de lente of zomer dus. Ook is het belangrijk om goed licht te hebben, midden op de dag is daarom het beste tijdstip.

Flitser

Een flitser gebruiken is bijna een must. Goede belichting maakt dat je een kortere sluitertijd kan gebruiken, waardoor je foto's scherp blijven. Daarnaast zien je onderwerpen er beter uit met de juiste belichting.

Sluitersnelheid

Zo als eerder vermeldt, met een korte sluitertijd zullen je foto's minder last hebben van trillende handen, of bewegende insecten. Toch kan een langere sluitertijd ook mooie plaatjes opleveren.

Diffusiefilter

Om mooi, zacht licht te krijgen is een diffusiefilter van belang. Het verspreid het licht, waardoor schaduwen minder hard zijn en het geheel een mooie sfeer krijgt.

Scherpstellen

Bij macrofotografie werk je met een kleine scherptediepte, het gedeelte dat scherp is in een foto is dus erg klein. Het is het makkelijkst om scherp te stellen door niet aan de scherpstelring te draain, maar door jezelf lichtjes naar voor of achter te bewegen

Overigens ontkom je er niet aan dat je onscherpe foto's krijgt, zoek dan simpelweg de beste foto's uit.

Kijkhoek

Wees niet lui met het uitkiezen van de kijkhoek/perspectief. Probeer op dezelfde hoogte te komen als je onderwerpen en voorkom dat je alleen maar staand van boven fotografeert.

Vergroting

Varieer met je kader en de vergroting van je lens. Soms is het juist heel mooi om meer van de achtergrond te laten zien.

 

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam