Video: wees zuinig op je highlights!

Video: wees zuinig op je highlights!

Liesbeth Wesdijk 921
Zelfs de meest gevoelige sensor heeft beperkingen in zijn dynamisch bereik. Soms moet je een gouden middenweg kiezen bij je foto's tussen het zwart en het wit.

Het menselijk oog is in staat om veel meer kleuren te zien dan welke camera dan ook. Die prachtige zonsondergang met al zijn pasteltinten blijkt op de foto toch veel fletser te zijn dan in werkelijkheid. Als fotograaf moet je leren om te werken met de beperkingen van het dynamisch bereik van je camera. En je zult dus ook keuzes moeten maken. Je wilt een beeld niet overbelichten,maar ook niet onderbelichten, je zoekt dus een gouden middenweg, waarin datgene wat jij aan de kijker wilt laten zien, duidelijk in het oog springt.

 

 

Fotograaf Sean Tucker laat zien hoe je om moet gaan met deze beperkingen en het zelfs in je voordeel om kunt buigen. Door middel van voorbeelden laat hij je zien hoe je met je compositie kunt spelen zodat bijvoorbeeld een schaduwpartij je beeld versterkt. De video is behoorlijk filosofisch, omdat Sean stilstaat bij het feit dat highlights belangrijker moeten zijn in je leven dan schaduwen. We kunnen dus zowel op fototechnisch gebied iets van hem leren als op het mentale vlak: altijd positief blijven!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth