Video: Verschil tussen een dure en goedkope filmcamera

Video: Verschil tussen een dure en goedkope filmcamera

Senta Bemelman 1637
Als fotograaf of videograaf is je camera erg belangrijk. De apparaten van hoge kwaliteit hebben een flink prijskaartje, maar zijn deze ook daadwerkelijk beter dan goedkopere varianten? In deze video zie je de verschillen!

Als beginnend filmmaker of fotograaf kun je overrompeld worden door de prijzen van camera’s. Kies in het begin een toegankelijke camera om de techniek te leren. Een dure camera is vaak buiten het budget en geavanceerd. Waardoor je basiskennis nodig hebt om hier goed mee overweg te kunnen. Maar in hoeverre verschilt de kwaliteit van het beeld bij het gebruik van een dure camera? Bij DSLRguide werd dit in de praktijk getest. Hiervoor gebruikten zij een filmcamera van 500 en van 50.000 dollar.

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

Zacht

Los van elkaar zou je de verschillen mogelijk minder duidelijk zien. Maar wat vooral opvalt is dat het beeld van de goedkopere camera zacht lijkt in vergelijking met de dure variant. Daarnaast is ook de manier waarop het licht gelezen wordt anders. De dure camera levert in lastige lichtsituaties een betere belichting op. Hoewel de camerabody belangrijk is voor de kwaliteit van het beeld, speelt ook de lens mee. De lens bepaalt met het diafragma hoe veel licht toegelaten wordt op de sensor. Lenzen hebben een ander diafragmabereik, dit betekent hoe ver je diafragma maximaal open kan. Ook de snelheid waarmee je lens focust kan verschillen. Bij het vergelijken  van camera’s is het ook belangrijk om daar rekening mee te houden.

Welke camera (en lens) gebruik jij om te filmen?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta